У Львові відзначатимуть 30-ліття виходу УГКЦ з підпілля та 75 роковини відходу до вічності Митрополита Андрея
  • Чтв, 17/10/2019 - 15:13

17 жовтня 2019 року в Малій сесійній залі Львівської міської ради відбулася прес-конференція щодо проведення заходів, приурочених 30-літтю виходу з підпілля УГКЦ та відзначення 75-х роковин відходу до вічності Праведного Митрополита Андрея.
Спікерами прес-конференції стали Преосвященний Владика Володимир, єпископ-помічник Львівської Архиєпархії УГКЦ, о. Павло Дроздяк – капелан Львівської міської ради, керівник прес-служби Курії Львівської Архиєпархії УГКЦ, сотрудник Архикатедрального Собору святого Юра, Євген Бойко – директор департаменту «Адміністрація міського голови» Львівської міської ради, Валерій Калинюк - голова громадської ради «Святий Юр».
Модератор – Марія Демчина, прес-служба Львівської міської ради.

Владика Володимир поділився власним досвідом відвідин крипти Собору, аби заохотити всіх першого листопада прийти на цю прощу: «Наші старці є нашими покровителями в небі».

Пан Євген Бойко розповів про низку заходів, присвячених 30-літтю виходу з підпілля УГКЦ та поминанню Праведного Митрополита Андрея, які проведуть у Львові упродовж місяця, з 16 жовтня до 12 листопада 2019 року. Серед них екскурсії Митрополичими садами та у крипті Архикатедрального собору Юра, заходи, проведені у навчальних закладах міста, у бібліотеках міста та культурних центрах - тематичні уроки, бесіди, круглі столи тощо; заплановано також академічні читання в науковій бібліотеці Львівського національного університету імені Івана Франка. Також буде проведено футбольний турнір серед духовенства. "Митрополит Андрей є для львів'ян є будівничим нашої хати» - наголосив п. Євген.

О. Павло Дроздяк звернув увагу на обширність розуміння постаті Митрополита: «Не можемо говорити про 30-ліття виходу із підпілля УГКЦ не перебуваючи в контексті Митрополита Андрея» та повідомив про те, що Митрополит Львівський проголошує прощу до гробу Праведного Митрополита Андрея. Зокрема, в день 75-ліття його відходу до вічності ряд заходів відбудеться в Архикатедральному Соборі святого Юра:

10:00 – Архиєрейська Божественна Літургія
07:00-22:00 – експозиція особистих речей Митрополита Андрея
13:00 – 18:00 – музичний голос прослави у виконанні хорів та оркестрів Львова
15:00 – пам’ятний передзвін, до якого закликають долучитися усі храми Львівської Архиєпархії
19:00 – свічка пам’яті на площі Святого Юра

Пан Валерій Калинюк наголосив на необхідності привернути увагу до Митрополита і відчуття зобов'язання йому існуванням нашої Церкви і Держави. Про постать Митрополита Андрея можна говорити у вимірі «політичного богослов'я», яке, врешті, було підвалиною розбудови Української Греко-Католицької Церкви - інформує Львівська Архиєпархія УГКЦ.