У Львові вперше презентуватимуть український переклад творів святих отців
  • Чтв, 05/09/2013 - 16:17

13 вересня у Львові вперше презентуватимуть переклади богословської спадщини святих отців першого тисячоліття. На сьогодні опубліковано понад 40 томів творів св. Іоана Золотоустого, Василія Великого, Григорія Богослова, Григорія Ніського та ін. Це перший в історії України повний корпус богословських праць та канонічних пам’яток давньої та сучасної Церкви, серії якого продовжуватимуться.

У межах ювілейного ХХ Форуму видавців 13 вересня о 16.00 в головному читальному залі Наукової бібліотеки Львівського національного університету імені Івана Франка за участю Святійшого Патріарха Філарета відбудеться презентація цих видань – «Українська «Палінодія» ХХІ ст.», повідомили у прес-службі Львівської міськради.

«Ця презентація є одною з найважливіших подій Форуму у нашій книгозбірні. Співпраця із видавництвами Церков та духовних навчальних закладів для нас є історичною – адже й сама бібліотека у XVII ст. формувалася у контексті реорганізації системи церковної освіти та науково-богословських дискусій. В університеті тривалий час діяв теологічний факультет. Отож поповнення наших фондів українськими науково-богословськими виданнями збагатить спектр досліджень наших істориків, філософів, культурологів, релігієзнавців. Особливою честю для нас є особистий візит Святійшого Патріарха Філарета, першоієрарха Помісної Української Православної Церкви, який вітав бібліотеку із 400-річним ювілеєм, дієво сприяє налагодженню співпраці та книгообміну, підтримав нас у період минулорічних реорганізацій. На мою думку, учасникам Форуму та читачам Бібліотеки буде цікаво зустрітися з ієрархом, який багато років свого життя присвятив подвижницькій праці перекладача та упорядника низки видань, удоступнюючи сучасникам унікальні пам’ятки світової духовної та інтелектуальної скарбниці не тільки за незалежної України, але навіть у добу тоталітаризму», – розповів директор Наукової бібліотеки ЛНУ імені Івана Франка доцент Василь Кметь.

Як повідомляв ZAXID.NET, на ХХ Форум видавців до Львова привезуть 10 тисяч книжкових новинок. Стати найкращою книжкою Форуму-2013 претендує 340 видань.

Довідка. Ініціатором та безпосереднім учасником і виконавцем проекту «Українська «Палінодія» ХХІ ст.» став Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет, який залучив до співпраці представників духовенства, духовних навчальних закладів, а також державних науково-дослідницьких та освітніх установ. Видавничий відділ Церкви забезпечує підтримку науково-дослідницьких проектів з історії Церкви від найдавніших часів до сьогодення, серед авторів, опублікованих в рамках проекту – відомі українські вчені Д. Степовик, І. Преловська, прот. Ю. Мицик та ін. Зусиллями професорсько-викладацького складу Київської Православної Богословської Академії продовжено видання наукового збірника «Труди Київської Духовної Академії».

Джерело: ZAXID.NET