У Львові вперше провели акцію «День справедливості»
  • Чтв, 21/02/2013 - 10:47

День 20 лютого проголошено Організацією Об’єднаних Націй (ООН), починаючи із 2009 року, Всесвітнім днем Соціальної Справедливості. Минулого року указом президента цей день започатковано відзначати і в Україні. З цієї нагоди Комісія УГКЦ Справедливість і Мир у співпраці із Громадською молодіжною організацією «Українська Молодь Христові» провели у місті Львові Акцію «День справедливості» у рамках проекту «Демократичні цінності студентської молоді».

В середу 20 лютого о 14:00 розпочалася Акція День Справедливості на центральній площі біля пам’ятника Тарасу Шевченку у місті  Львові. Активісти молодіжної організації УМХ роздавали цукерки із прикріпленими до них зверненнями-цитатами зі Святого Письма, думки та цитати Святих Отців Церкви, мудреців, науковців, філософів та авторитетних людей нашого часу стосовно справедливості. Окрім цього, вони активно спілкувалися із перехожими та закликали до практичного втілення соціальної справедливості в суспільстві, розпочинаючи від самих себе. Дітям роздавали білі кульки із логотипом Акції. Таким «сюрпризам перехожі були дуже раді та охоче долучалися до участі в Акції.  На площі були розміщені також стенди із фотографіями та окремими зверненнями щодо соціальної справедливості, які самостійно виготовила молодь Львова. Цим організатори намагались відкрити світ соціальної справедливості нашого суспільства очима молодих людей, їх звернення та погляд на актуальні проблеми в Україні.
О 17:00 біля фігури Матері Божої в центрі міста учасники Акції, на чолі із о. Андрієм Стасівим – духівником Львівської Духовної Семінарії Святого Духа у Львові та о. Олегом Лукою – заступником голови Комісії УГКЦ Справедливістьі Мир спільно помолились Молебень до Богородиці за мир і справедливість в Україні. Після молитви, о. Олег Лука подякував організаторам Акції за ініціативу її проведення у місті, а також наголосив на потребі практичного становлення, поширення і розвитку соціальної справедливості в суспільстві, розпочинаючи від особистих практичних намагань: «У свій час наш великий провідник Церкви і народу, митрополит Андрей Шептицький вболівав над жалюгідним станом свого суспільства. І серед багатьох ознак такого стану бачив і знаходив його причини і способи подолання у різних ділянках економічного, політичного, суспільного життя. Проте, як перший і визначальний крок для такого вирішення, вбачав у самій людській особі, в людському серці. Розпочинати слід від себе!» – зазначив о. Олег.

Також цього дня, у приміщенні конференц-залу УМХ, що на вул. Пекарська 13 у Львові, відбулася відкрита зустріч молоді Львова із професором Андрієм Костюком, віце-президентом Адвокатської компанії «Павленко, Стаценко, Осінчук», викладачем кафедри філософії Українського Католицького Університету та Львівського Національного університету ім. Івана Франка на тему «Поняття справедливості. Що означає бути справедливим. Справедливість у світлі християнства». Зустріч викликала жваву дискусію. Зокрема, професор зазначив, що одним із проявів справедливості став добровільний Христовий акт розп᾽яття на хресті у контексті гріхопадіння та спасіння.

Організація та відзначення Всесвітнього дня соціальної справедливості – проведення акції, спільна молитва та знаходження рішень на актуальні проблеми суспільства через зустріч громадськості із фахівцями та експертами, стане добрим почином і для подальшого щорічного відзначення цього дня на належному рівні жителями міста Львова, а також його поширення Україною. Відзначаючи Всесвітній День Соціальної Справедливості було здійснено спробу привернути увагу більшого кола людей до актуальних проблем нашого суспільства а також спонукати взяти на себе відповідальність, спрямовану на покращення соціального становища громадян.

Секретаріат Комісії УГКЦ Спраедливість і Мир