У Львові вшанували поминальною молитвою закатованих у тюрмі на Лонцького
  • Срд, 21/08/2013 - 11:39

У львівському музеї-меморіалі "Тюрма на Лонцького" 19 серпня відбувся молебень за душі загиблих у цій в'язниці в період правління окупантів на території Львова. Його організував музей-меморіал разом із Центром військового капеланства Курії Львівської Архиєпархії УГКЦ для X Світового конґресу українців (СКУ) та щорічної наради Світової федерації українських жіночих організацій (СФУЖО).

Перед Богослужінням кілька людей поклали до хреста у дворі музею три вінки і лампадки.

Як повідомляє Gazeta. ua, Молебень провів отець Степан Сус із Церкви Петра і Павла.

"Тут катували і мучили тих, хто називав себе українцями. Мучили їх за те. Що вони намагалися бути українцями вірними свому народу, своїй культурі, традиції, тоді, коли держави, як такої не існувало. І сьогодні ми творимо для них пам'ять, щоб ці злі моменти історії, на які багата наша історія ніколи більше не повторилися. Ми повинні бути разом одним народом однієї традитрадиції в незалежності від того, в якій частині світу ми проживаємо", - зазначив священнослужитель.

По закінченню молитви люди піднялись на другий поверх тюрми для спілкування та знайомства між собою.

"67 років тому у цих мірах утримували мою матір, - сказав голова організації "Українців Іспанії" Юрій Чопик. – Моя бабця і мамин брат носили передачі. Звідси маму відправили у табори. Вона повернулась і я дякую матері і батьку, що вони навчили мене любити Україну і боротися за неї. На уроках у наших суботніх школах ми розказуємо молодому поколінню про те, що було. Намагаємось зробити так. Щоб вони не розчинились у тому чужому середовищі".

Частина промовців говорила українською з великими труднощами та помилками, акцентом. Між собою люди спілкувались іншими мовами. Але усі виступи були українською.

Після промов гостям із закордону провели екскурсію музеєм, показали камери, у яких утримували політичних в'язнів під час правління СРСР.

"То жахливо, в яких умовах утримували людей лише за їхні політичні та життєві переконання, - прокоментувала побачене українка з Австралії Євгенія Шольц. – Зараз ґвалтівники, масові убивці мають ліпші умови ніж українці, які тоді хотіли незалежності. Як на мене, то українська влада мала б спіймати усіх, хто був причетний до таких установ ще в перші роки незалежності, як зараз США та Німеччина ловлять усіх. Хто був причетний до концтаборів і навіть тих, кого просто підозрюють і немає доказів. А в Україні правлять діти вбивць і катів".

Джерело: РІСУ