У Львові затримали представника секти Догнала
  • Чтв, 21/11/2013 - 20:12

Сьогодні, 20 листопада, представники Української Правовірної Греко-Католицької Церкви, також відомої, як секта Догнала, провели короткий пікет прокуратури Львівської області. Хоча акція протесту виявилася нетривалою, за непокору міліції на одного з учасників було складено адмінпротокол.

Як повідомили ZAXID.NET очевидці пікету, таким чином догналіти хотіли привернути увагу до «дискримінації» їхньої релігійної групи.

За їх словами, забезпеченням громадського порядку під час акції займалася значна кількість працівників міліції, зокрема – і спецпідрозділу «Беркут».

Втім, речниця прокуратури Львівської області Мар’яна Гайовська зазначила, що акція не була схожа на повноцінний пікет. Учасники акції поводилися тихо, не скандували, а сама акція була нетривалою. Відтак прокуратура не висловила свого офіційного ставлення щодо цієї події.

Натомість, в.о. голови ГО «Центр Студентського Капеланства» УГКЦ Тарас Лозовський повідомив ZAXID.NET, що ще вчора, 19 листопада, на адресу Львівської міськради від представників УПГКЦ надійшли дві заявки на проведення масових заходів біля обласної прокуратури. Виконком міськради звернувся до Львівського окружного адміністративного суду з проханням заборонити проведення обох заходів, і суд цей позов задовольнив.

Проте сьогодні, 20 листопада, близько 14:30, на адресу міськради прийшла ще одна заявка на проведення подібної акції – від Ярослави Добромиль, яка, за словами Тараса Лозовського, є відомою учасницею секти Догнала.

Отець Степан Сус, настоятель храму св. Петра і Павла (колишній костел Єзуїтів), повідомив у Facebook, що під час сьогоднішнього пікету правоохоронці затримали кількох догналітів за образи працівників МВС.

В обласному управлінні міліції ZAXID.NET підтвердили факт затримання, але одного з пікетувальників. Зокрема, розповіли, що 20 листопада Львівський окружний адміністративний суд заборонив акцію двох релігійних організацій поблизу прокуратури Львівської області на проспекті Шевченка. Однак, незважаючи на рішення суду, активісти о 16:00 розпочали акцію.

«На законну вимогу правоохоронців виконати рішення суду ніхто не відреагував», – зазначили у міліції. І додали, що на одного з учасників акції правоохоронці склали адміністративний протокол за статтею 185 Кодексу України про адміністративні правопорушення (Злісна непокора законному розпорядженню або вимозі працівника міліції при виконанні ним службових обов'язків). Після цього чоловіка відпустили.

Нагадаємо, що раніше суд вже забороняв представникам УПГКЦ проведення акцій у Львові. 8 листопада Львівський окружний адміністративний суд заборонив проведення заходів поблизу гарнізонного храму УГКЦ Петра і Павла (костелу Єзуїтів) 10 листопада. Тоді заборона стосувалася також і місії «Центру Військового Капеланства» УГКЦ, які, подаючи заявки на проведення акцій у один час із УПГКЦ, таким чином намагаються ставати на заваді публічним заходам секти Догнала. Тоді догналіти проігнорували судову заборону і 10 листопада від імені організації «Союз християнських матерів» таки зібралися біля костелу Єзуїтів на свою маніфестацію.

Також суд заборонив представникам секти Догнала проводити акцію біля костелу Єзуїтів й 17 листопада. Тоді сектанти зібралися біля костелу, але їм не дали провести там акцію, тому вони продовжили зібрання на пл. Підкови.

Поміж тим, 15 листопада, міський голова Львова Андрій Садовий звернувся до начальника СБУ у Львівській області Володимира Федірка щодо діяльності у місті секти Догнала. Також на найближче засідання сесії міської ради буде винесено проект ухвали «Про проведення масових заходів релігійного характеру» на території, якою догналівцям буде заборонено проводити свої заходи біля церкви св.Петра і Павла.

Джерело: ZAXID.NET