У Львові збиратимуть докази для визнання митрополита Андрея Шептицького Праведником світу
  • Срд, 05/02/2020 - 16:49

У середу, 5 лютого, міський голова Львова Андрій Садовий зустрівся з послом Ізраїлю в Україні Джоелем Ліоном. Гість прибув до міста, аби взяти участь у церемонії вшанування шістьох родин зі Львова, Львівської, Волинської та Рівненської областей, визнаних Праведниками народів світу за те, що ризикували життям заради порятунку євреїв у період Голокосту. Як повідомили у прес-службі ЛМР, під час зустрічі мер зазначив, що для нього дуже важливим і принциповим є визнання митрополита Андрея Шептицького Праведником світу. Він зазначив, що в місті буде створено громадську раду зі збору нових доказів, які стосуються величі митрополита Шептицького.

«Митрополит Шептицький – це свята людина. Я особисто говорив з багатьма відомими євреями, яким врятували життя з його допомогою. Ми створимо в місті громадську раду зі збору нових доказів, які стосуються величі митрополита Шептицького. Щоб переконати «Яд Вашем», будемо залучати всіх небайдужих людей з усього світу», – зазначив мер Львова.

Джоел Ліон запропонував звернутись до спеціальної комісії центру пам’яті Голокосту «Яд Вашем», яка, власне, і займається присвоєнням цього звання, аби та повторно розглянула звернення та нові надані докази.

До слова, попередньо головний рабин України Моше Реувен Асман спільно з представниками УГКЦ та наукових кіл звернулись до «Яд Вашем» із проханням присвоїти митрополиту Андрею почесне звання Праведника народів світу. Звернення підтримав і президент України. Втім, у спеціальній комісії відмовили та зазначили, що готові повторно розглянути звернення у разі, якщо їм нададуть невідомі досі документи та свідчення, що висвітлюють діяльність Андрея Шептицького в час війни.

Також під час зустрічі послу Ізраїлю презентували низку проектів з відновлення єврейської спадщини у Львові та запропонували долучитись до їхнього втілення.

Сьогодні посольство Держави Ізраїль в Україні разом із Львівською міською радою проведуть церемонію вшанування родин, визнаних Праведниками народів світу за те, що хоробро рятували життя євреїв під час Голокосту. Церемонія відбудеться в приміщенні Палацу Потоцьких. Дипломи та медалі нащадкам Праведників народів світу від спеціальної комісії Яд Вашем вручить особисто посол Ізраїлю.

До слова, упродовж останніх 25 років Надзвичайні та Повноважні посли Держави Ізраїль в Україні вручили нагороди 2634 хоробрим українцям. Звання Праведника народів світу – найвища нагорода Ізраїлю, що надається тим, хто не є євреєм, але ризикуючи власним життям, допомагав євреям пережити Голокост.

Довідка

Джоел Ліон – Надзвичайний і Повноважний Посол Ізраїлю в Україні із серпня 2018 року. На дипломатичній службі із 1993 року. У попередні роки працював на різних посадах у Посольстві Ізраїлю в Берліні, Відні, Нью-Йорку, Монреалі. Став першим офіційним ізраїльським представником, який брав участь у місії моніторингу виборів з Організацією з безпеки та співробітництва в Європі. Також працював заступником директора департаменту західноєвропейських країн при Міністерстві закордонних справ у Єрусалимі.

Львів був першим містом України окрім Києва, яке він відвідав з офіційним візитом як очільник посольства.