У Львові згадали ще один малознаний талант праведного Митрополита Андрея Шептицького
  • Суб, 13/10/2018 - 19:58
І одному він дав п'ять талантів,
а другому два, а тому один,
кожному за спроможністю його. [Мт. 25:15]

Кажуть, немає українця, якому б Творець не дав кілька різних талантів. Стосовно до праведного Митрополита Андрея Шептицького цю народну сентенцію можна було би перефразувати так: «Не набереться більшого числа талантів, якими б Творець не обдарував праведника».

11 жовтня 2018 року у Львові на фасаді головного корпусу Національного лісотехнічного університету посвячено меморіальну таблицю Митрополитові Андрею Шептицькому, яка засвідчила черговий визначний талант праведника – вміти проглянути поза завісу майбутнього, щоби побачити і зрозуміти глобальні виклики перед усією людською цивілізацією. Направду, наскільки треба було бути прозорливим та далекоглядним, аби в часах, коли людство ще не надто відірвалось від гармонійного співжиття з природою, коли ніхто навіть у страшних снах не міг собі уявити ті глобальні загрози для довкілля, що постануть уже в не так далекому майбутньому, зрозуміти, що людина є відповідальною перед Творцем за все Ним сотворене – і розгорнути найактивнішу діяльність над збереженням природного розмаїття довколишнього світу. Мислячи чисто по-людськи, тоді видавалось нелогічним і дивним: навіщо ієрархові, керівникові суто релігійної інституції займатись невластивими для Церкви справами екології та природозбереження. Чимало сучасників Андрея Шептицького у своїй інтелектуальній та душевній простоті не здатні були зрозуміти, що це вияв одного з великих талантів, дарованих праведнику Святим Духом. Але в тому й то справа, що Митрополит мислив не людськими, але Божими категоріями і, розуміючи неповторність та святість усього сотвореного Господом, вважав одним з важливих завдань Церкви – шанобливе ставлення та розумне урядування над усім сотвореним, делеговане людині Творцем. Тим-то велетенські фінансові ресурси, а найважніше – власний розум, працю і душу – офірував він у царину збереження природи.

Меморіальну таблицю у присутності керівництва навчального закладу та обласної влади, інтелігенції Львова, Громадської ради «Святий Юр» та її автора – професора Ярослава Скакуна – освятив Митрополит та Архиєпископ Львівський Ігор (Возьняк).

Святоюрське товариство від щирого серця вітає активного свого учасника пана Ярослава з черговим напрочуд вдалим твором і бажає йому ще багато літ плідно творити на прославу Бога, а всьому Божому українському люду – на спасіння і життя вічне.

Зенон Боровець