У Львові звучала святкова академія з нагоди 100-літнього ювілею ісповідника віри о. Артемія Цегельського
  • Птн, 25/04/2014 - 13:59

24 квітня 2014 р. у приміщенні Музею історії релігії (м. Львів, пл. Музейна, 1) відбулась святкова академія присвячена 100-річчю від дня народження визначного Галицького церковного і громадського діяча, греко-католицького священика о. Артемія Цегельського.

Впродовж академії, яка тривала близько двох годин увійшли церковні наспіви, а також улюблені скрипкові твори, виконані сином ювіляра Петром Цегельським.

Слід зазначити, що на урочистості був присутній Преосвященний владика Венедикт, Єпископ-помічник Львівської архиєпархії, духовенство УГКЦ, історики, культурні та громадські діячі, які виступили із своїми доповідями про особу о. Артемія Цегельського та його вклад у розвиток духовності та культури Галичини.

Урочистий вечір був організований Фондом Св. Володимира, Інститутом Історії Церкви УКУ та Музеєм історії релігії.
 
Довідка:
Отець Артемій Цегельський народився 20 квітня 1914 р.

Галицький церковний і громадський діяч, греко-католицький священик. 1932 року закінчив «головну» гімназію у Львові, а 1938 року — одночасно Духовну академію і Вищий музичний інститут імені Миколи Лисенка. Ще під час богословського навчання Артемій Цегельський організував і провадив симфонічний оркестр Духовної академії.

У 1939-1941 роках — артист оркестру Львівського театру опери та балету.

Після того, як 1941 року у Львові його хіротонізував митрополит Андрей Шептицький, він розпочав пастирську діяльність при парафії у Стрию, паралельно викладаючи теорію музики і гру на скрипці у Стрийському філіалі Вищого музичного інституту імені М. Лисенка.

Восени 1944 р. о. ректор Йосиф Сліпий запропонував о. Артемієві посаду викладача церковної музики в Духовній академії у Львові.Тоді йому було надано парафію на Замарстинові, в каплиці св. Йосафата. Крім того, священик працював у симфонічному оркестрі Львівського оперного театру.

У 1946 році на псевдособорі у Львові відмовився перейти під крило Московського православ’я, його вислали до Сибіру разом із родиною. Сім років він провів на засланні у Воркуті, Омську та Томську.

Реабілітований 1956 року, о. Артемій повернувся до Львова, де працював у симфонічному оркестрі оперного театру й учителем гри на скрипці в середній школі. Однак ніколи не переривав священичої діяльності.
Помер о. Артемій 1985 року.

Джерело: www.ugcc.lviv.ua