У Любліні зведуть пам’ятник греко-католицькому священику Омеляну Ковчу
  • Птн, 11/03/2016 - 16:18

У Любліні зведуть пам’ятник Блаженнішому Омелянові Ковчу,  греко-католицькому священику, який під час Другої світової війни врятував тисячі людей від знищення окупаційною владою і загинув у концтаборі «Майданек». Про це Львівському порталу повідомили в Благодійному фонді «Гуманітарні ініціативи».

Наразі з візитом у Польщі перебуває глава УГКЦ Блаженнійший Святослав . Разом із українською делегацією, до якої увійшли голова Комітету із вшанування пам’яті блаженного священномученика Омеляна Ковча Іван Васюник, член комітету о. Стефан Батрух, президент Благодійного фонду «Гуманітарні ініціативи» Орест Чебеняк та Генеральний консул України у Любліні Василь Павлюк, вони обговорили питання будівництва  у Любліні пам’ятника блаженному священномученику Омелянові Ковчу.

Мер Любліна Кшиштоф Жук та голова Ради міста Любліна Пйотр Ковальчик запевнили делегацію, що  напередодні вони вже прийняли рішення розпочати процедуру надання дозволу українській стороні для будівництва пам’ятника у Любліні.

Додамо, що ініціатива спорудження пам’ятника у Любліні належить БФ «Гуманітрані ініціативи». Пам’ятник Блаженнішому Омелянові Ковчу є і у Перемишлянах на Львівщині. Його звели завдяки зусиллям фонду братів Васюників. Також варто додати, що завдяки Івану та Ігорю Васюникам у сімох львівських храмах виставили мощі з прахом блаженного священномученика.

Довідка

Омелян Ковч – греко-католицький священик, блаженний католицької церкви.

Під час німецької окупації Західної України, намагаючись врятувати євреїв від знищення, хрестив їх і видавав їм метрики про хрещення, незважаючи на заборону цього окупаційною владою. Загалом їм було видано більше 600 свідоцтв про хрещення.

Звернувся з листом до Гітлера, в якому засуджував масові вбивства євреїв і вимагав дозволу відвідувати євреїв у гетто. За ці дії навесні 1943 року був заарештований гестапо за надання допомоги євреям і ув’язнений у концтаборі «Майданек», де таємно продовжував свою священицьку діяльність.

25 березня 1944 р. був газований та спалений у крематорії концтабору смерті Майданек (нині на терені міста Люблін, Польща).

У 1999 році Єврейська рада України присвоїла о. Омеляну Ковчу звання Праведник України. Через два роки під час душпастирського візиту в Україну Папа Римський Іван Павло ІІ проголосив його Блаженним Священномучеником. А Українська греко-католицька церква — Покровителем греко-католицьких священиків.

Фото: БФ «Гуманітарні ініціативи»