У Манстері (США) відбулася Великопосна єпархіальна Хресна дорога Чиказької єпархії, присвячена молитві за мир в Україні
  • Срд, 27/03/2019 - 12:59

24 березня, на Хрестопоклонну неділю за Григоріанським стилем відбулася Єпархіальна проща Чикагської єпархії Святого Миколая до штату Індіана під проводом владики Венедикта Алексійчука. Проща розпочалася Архиєрейською Літургією у храмі святого Йосафата (Манстер), у якій окрім місцевих парафіян взяли участь спільнота «Матерів у молитві» та численні прочани з різних околиць Чикаго. Співочий супровід богослуження здійснював єдиний в Чикаго чоловічий хоровий колектив «Ліра» з парафії Йосифа Обручника.

У своїх роздумах під час богослуження владика Венедикт зазначив: «У своєму житті ми не раз переживаємо різні труднощі і проблеми. Але не слід ставити запитання чому ми їх маємо. Радше потрібно задумуватися над тим, для чого Бог нам їх посилає. Зміст терпінь не є у самих терпіннях, але в освяченні, до якого ведуть нас обставини нашого життя, якщо ми їх правильно розуміємо. Хресна дорога Христа була дорогою до Воскресіння. Христос розпростер на хресті свої руки, щоб обійняти все людство, яке через страждання разом з Христом йде до Воскресіння...»

Після Літургії усі пристуні мали можливість вшанувати мощі св. Йосафата, які зберігаються у храмі, збудованому на його честь у Манстері, а також поцілувати хрест з вмонтованими частичками з Животворящого Хреста, на якому був розп’ятий Христос. Парафіяни пригостили численних прочан смачним обідом і представили для них великопосну концертну програму, частиною якої був перегляд короткометражного фільму «Міст», який пояснює суть жертви Христа заради людства.

 

Не зважаючи на те, що оригінально планувалося продовжити паломництво Хресною дорогою у Санктуаріумі Христових Страстей у містечку Сейнт Джон, з огляду на погоду, було прийнято рішення завітати до не менш цікавого відпустового місця – монастиря отців Кармелітів, що знаходиться навпроти нашого храму у Манстері. Окрім чудотворної статуї Матері Божої та копії чудотворної Остробрамської Богородичної ікони, цей монастир має кілька мистецько виконаних з морського каменю печер з численними барельєфами чудотворних ікон Пресвятої Богородиці з цілого світу. Особливо цікавими місцями є гора Голгофа з Христовим розп’яттям, з якої дуже добре видно наш храм св. Йосафата і каплиця Гробу Господнього зі сценами «семи терпінь-мечів болю», які зазнала Пречиста Діва Марія.

Цьогорічну єпархіальну Хресну дорогу прочани розпочали від пам’ятника св. Максиміліана Кольбе, який будучи одним із найвидатніших місіонерів XX століття, не пошкодував віддати своє життя за одного із співв’язнів концентраційного табору Аушвіц-Освєнцім Францішека Гайовнічка, який майже через шістдесят років по тому приїжджав на відкриття пам’ятника до Манстеру. Однак, як зазначив настоятель храму св. Йосафата, о. д-р Юрій Саквук, в українському народі теж не бракувало і не бракує ісповідників віри, які віддавали і продовжують віддавати своє життя за Бога і Україну.

Цьогорічна Великопосна єпархіальна Хресна дорога була присвячена молитві за мир в Україні. Після кожно другої стації Хресної дороги прочани зачитували життєписи наших Героїв Небесної сотні та воїнів загиблих під час війни з Росією. Зворушені до глибини душі прочани зігріті молитвою і сповнені вражень від відвідин новго відпустового місця повернулися до своїх домівок.

Проща стала можливою завдяки старанням громади св. Йосафата та римо-католицької монашої спільноти отців Кармелітів, з якими вже протягом останніх пів року триває активна співпраця, яка у майбутньому принесе ще багато плодів. На літо заплановано іконографічний майстерклас і дві велелюдні прощі до Охтирської ікони Божої Матері, що знаходиться у храмі святого Йосафата і Кармелітської чудотворної статуї Богородиці. В усіх цих та інших акціях українці греко-католики будуть брати участь разом із нашими співбратами та сестрами з Римо-Католицької Церкви.

о. д-р Юрій Саквук