У медичних закладах України відтепер офіційно здійснюватимуть служіння капелани
  • Втр, 25/10/2022 - 14:07

До Національного класифікатора медичних інтервенцій НК 026:2021 включено такий вид втручання з підтримки пацієнтів як духовна опіка, що є невіддільною складовою паліативної допомоги. Відтак тепер у закладах охорони здоров’я офіційно здійснюватимуть служіння медичні капелани. Про це повідомляє Міністерство охорони здоров’я.

У відомстві зазначають – в багатьох країнах світу капелан є повноправним членом команди медичного закладу, а його посада прирівняна до посади лікаря та психолога. В умовах повномасштабної війни в Україні надання медичної допомоги вимагає цілісного підходу, що враховує і фізичні, і психосоціальні потреби пацієнта.

Минулоріч посаду «капелан в охороні здоров’я» було внесено до Класифікатора професій ДК 003:2010, а наказом МОЗ від 30.09.2022 № 1782  – включено до розділу «Професіонали з вищою немедичною освітою з психологічної допомоги та духовної опіки у сфері охорони здоров’я».

Як зауважують в МОЗ, «капеланська опіка поширюється не лише на пацієнтів, а також на членів їх сімей та медичних працівників й інший лікарняний персонал. При цьому, капеланські служби формуються із обов’язковим дотриманням принципу міжконфесійності, а капеланські послуги пропонуються виключно на добровільній основі». Капеланську працю здійснюють професіонали з вищою богословською освітою, які пройшли післядипломну клінічну підготовку та уповноважені здійснювати капеланську діяльність у закладах охорони здоров’я. Тож наказ передбачає, що посада «капелан в охороні здоров’я» вимагатиме наявності здобутої вищої освіти не нижче першого (бакалаврського) рівня за спеціальністю «Богослов’я» або вищої духовної освіти еквівалентного рівня, із умовою до 01 січня 2026 року пройти спеціалізацію за фахом «Клінічне душпастирство».

Вже зараз медичні капелани здійснюють служіння у багатьох закладах охорони здоров’я, а деяких лікарнях, зокрема Львівщини, Франківщини, Київщини – офіційно прийняті на роботу.

У Міністерстві охорони здоров’я також повідомляють, що у співпраці зі  Всеукраїнською Радою Церков і релігійних організацій та Асоціацією капеланів в охороні здоров’я України опрацьовують вимоги до клінічної підготовки капеланів відповідно до кращих міжнародних стандартів.

Зазначимо, що питання душпастирства в лікарнях та підготовки капеланів не є новим. Зокрема, 2020-2021 рр. під егідою Патріаршої Комісії у справах душпастирства охорони здоров’я УГКЦ відбувся спеціалізований вишкіл медичних капеланів, участь у якому взяли десять священнослужителів УГКЦ та ПЦУ.