У місті над Прутом лунала стоголоса коляда
  • Пон, 15/01/2018 - 20:34

14 січня з благословення правлячого архиєрея Коломийської єпархії кир Василія (Івасюка) до Коломиї на цьорічний фестиваль вертепів “Різдво - час Божого милосердя” з’їхалось десять колективів. Постійними організаторами фестивалю є Комісія у справах молоді Коломийської єпархії та відділ культури Коломийської міської ради. 

На початку заходу із вступним словом до глядачів звернувся синкел о.Юрій Лукачик, який передав вітання та молитовне благословення від владики Василія. “Цей фестиваль покликаний прославити народженого Ісуса Христа. Сподіваюся, що сьогодні кожен із нас вкотре переживе те дійство, наповнить своє серце радістю і вийшовши звідси зможе понести цю іскорку поміж людей”

Далі присутнім представили уривок театралізованого дійства про наміри царя Ірода, який намагався вбити Боже дитя, переймаючись за свій престол і владу. Затемнення розуму царя ознаменувався тим, що він наказав стратити не тільки немовлят у цілому Вифлиємі, а й  власних синів. “Скажи моїй мамі нехай не плаче, бо я пісню співаю Господу Всевишньому”, - пробивається голос сина в його думках. Історія розвивалась впродовж цілого фестивалю, доки в гонінні за Ісусом не згасла свічка життя самого царя.

Між театралізованим дійством хорові колективи передставляли присутнім свої вертепи і колядки. На сцені разом з переспівами учасників звучала навіть гуцульська трембіта.

Наостанок голова Комісії у справах молоді бр. Августин-Іван Векляк ЧСВВ вручив всім учасникам фестивалю  подячні дипломи. За доброю традицією по закінченню фестивалю колядники й присутні разом заспівали пісню “Про Різдво”, в якій прості слова вміщують весь сенс благої звістки: “Прийшов до нас надії час, всіх до єднання кличе Спас, щоби Різдва співали гімн, сусід з сусідом, з батьком син”.

Діана Чавага