У Молдові порушено кримінальну справу проти єпископа РПЦ МП і глави Гагаузії за "підрив конституційного ладу"
  • Чтв, 03/07/2014 - 14:20

Генеральна прокуратура Молдови почала кримінальне провадження стосовно Башкана (глави) Гагаузії Михайла Формузала і єпископа Бельцкого і Фалештського Маркела Молдавської митрополії Російської Православної Церкви. Як повідомив 1 липня кишинівський телеканал Publika TV, кримінальну справу було порушено за фактом "заяв і дій, що підривають конституційний лад". У справі також фігурують депутат Народних зборів Гагаузії Ілля Узун і лідер партії "Патріоти Молдови" Михайло Гарбуз, повідомляє ІА REGNUM.

Рішення про порушення кримінальної справи стало наслідком запиту до Генпрокуратури, спрямованого депутатом парламенту Молдови від правлячої Ліберально-реформаторської партії Ганною Гуцу. Вона, зокрема, зажадала залучити Формузала, Гарбуза і єпископа Маркела до кримінальної відповідальності за "підрив конституційного ладу РМ". "Залишається тільки сподіватися на те, що прокурори добре виконають свою роботу, і не буде незавершених справ", – прокоментувала рішення Генпрокуратури Анна Гуцу.

Приводом для звернення Гуцу до Генпрокуратури стала поширена в ряді молдовських ЗМІ інформація про "секретну зустріч" за участю Формузала, Гарбуза, єпископа Маркела і низки громадських активістів,  що відбулася в Бельцях 5 червня. На ній, за даними близьких до правлячих партій Молдови мас-медіа, нібито йшлося про "підготовку повстання національних меншин у Комраті й Бельцях проти легітимної влади країни", а також про "вербування народних загонів, які навчатимуться участі в ескалації внутрішніх конфліктів і веденні інформаційної війни проти молдовської влади".

11 червня Служба інформації та безпеки (СІБ) Молдови виступила в цьому зв'язку із заявою, в якій запевнила, що "вживає постійнихі зусиль для ліквідації будь-яких сепаратистських рухів або ескалації напруженості прихильниками євразійського вектора". У СІБі також заявили про готовність "в суворій відповідності до встановленої чинним законодавством компетенції запобігти і протистояти ризикам і загрозам безпеки у зв'язку з існуванням в Республіці Молдова можливих воєнізованих груп та/або окремих осіб - послідовників екстремістських ідеологій".

Башкан Гагаузії Михайло Формузал у зв'язку з цим зазначив, що 5 червня дійсно здійснив "звичайну приватну поїздку до Бєльц, щоб зустрітися з друзями і однодумцями". Поява у ЗМІ знятих прихованою камерою фотографій з цієї зустрічі, за його словами, свідчить про незаконне стеження за ним, як за членом уряду Молдови, що є "першим кроком до тоталітарного режиму".

Раніше представники правлячих у Молдові Демократичної і Ліберально-демократичної партій звинуватили Формузала в сепаратистських устремліннях, готовності "розв'язати громадянську війну" між гагаузами і молдаванами і намір проголосити незалежну Гагаузьку Народну Республіку.