У Музеї Біблії в США представили Біблію довжиною близько півтора кілометра
  • Пон, 05/11/2018 - 15:29

У суботу 27 жовтня в Музеї Біблії у Вашингтоні відкрилася виставка «Біблія Відманна», головним експонатом якої стане унікальна книга-гармошка, що складається з 3 333 сторінок з ілюстраціями. Її творець Віллі Відманн працював над книгою 16 років. Повністю розкладена, Біблія Віллі Відманна досягає приблизно милі в довжину (близько півтора кілометра), її довжина приблизно в 50 разів більша за довжину розгорнутого сувою Тори, повідомляє Християнський Мегапортал invictory.com.

Крім Біблії, в музейну експозицію увійшли рукописні замітки Відманна, дві абстрактні серії, присвячені Хресту і дванадцятьом апостолам, а також відтворена копія горищної майстерні Відманна. На мультимедійних моніторах відвідувачам демонструють презентацію сувоїв робіт німецького художника на біблійну тему.

Мультимедійну презентацію супроводжує звукова доріжка, складена з джазових композицій. Це було зроблено спеціально, оскільки Віллі Відманн навчався як живопису, так і музиці, і цілком професійно грав на музичних інструментах.

Емі Ван Дайк (Amy Van Dyke), провідний куратор виставок у музеї, зазначила, що в його роботах є геометрія і ритм, які він назвав збірним терміном «полікон», поєднуючи грецькі слова poly (багато) та ikon (ікона, образ, картина, панно).

У 2013 році німецький банкір Мартін Відманн (Martin Wiedmann), оглядаючи після смерті батька його студію живопису, виявив унікальну Біблію, на створення якої його батько Віллі Відманн витратив кілька років.

3 333 ілюстровані сторінки були переплетені у вигляді книги-лепорелло, тобто книги-гармошки, сторінки якої складаються як акордеон.

Віллі Відманн створював книгу в студії, обладнаній на горищі його будинку в Штутгарті. Будинок був облаштований майже як повноцінна художня галерея. Майже в повній безвісності художник працював над ілюстраціями до Біблії 16 років, починаючи з 1984 року.

«Він жив далеко від сім'ї. Я його майже не бачив», - згадує про батька його син Мартін, що живе в Цюріху.

Після виявлення незвичайної Біблії Мартін Відманн присвятив себе справі популяризації головного творіння батька.

Мартін Відманн витратив 30 тисяч доларів на оцифровування всіх ілюстрацій свого батька, а також на розробку безкоштовного мобільного додатку, який представляє роботи Віллі Відманна.

За словами Відманна, метою його батька було поширення інформації про Біблію, особливо серед тих, кого лякає її складна мова. Про це неодноразово говорив сам художник. У цитаті, яка наводиться в експозиції на виставці, художник говорить: «Ті, хто бояться читати Біблію, тому що вони часто не розуміють написаного тексту, можуть отримати з цього користь».