«У наш час страху і неспокою шукаймо обіймів Небесного Отця», – Блаженніший Святослав в неділю Блудного сина
  • Пон, 21/02/2022 - 10:31

Сьогодні, коли нам так потрібно відчути себе в безпеці, линьмо до обіймів Небесного Отця. Пригадаймо, ким ми є для Бога. Ми Його діти. Пригадаймо, ким Господь є для нас. Він є милосердним батьком. Даймо можливість нашому Батькові обійняти і поцілувати нас. Коли це стається? Це стається під час Святого Таїнства Сповіді. Про це попросив Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав під час проповіді до вірних у Патріаршому соборі Воскресіння Христового в неділю Блудного сина.

«Слово Євангелія, яке ми щойно прочитали, безсумнівно, належить до золотої скарбниці людської мудрості і Богом натхненної творчості. Ця притча, яка має різні назви (про милосердного батька, про блудного сина), у всі часи Христової Церкви була світлом надії для тих, хто її втратив, закликом до покаяння для тих, які думали, що навіки прокляті. Ця притча виявляє нам справжнє обличчя нашого Бога», – зазначив Предстоятель УГКЦ.

Відтак проповідник звернув увагу на дві важливі риси Бога: довготерпеливість і багатомилостивість, які сам Господь об’явив Мойсеєві на горі Синай. На його переконання, хто має інше уявлення про Бога, той живе у великій небезпеці, бо не знає Бога, якого шукає.

«Що таке Божа довготерпеливість?» – запитує архиєрей і пояснює, що в деяких перекладах це слово перекладається як «Бог, який є повільний до гніву і багатомилостивий». Божу довготерпеливість стосовно людини бачимо в особі Ісуса Христа, який у людському тілі витерпів усі муки і страждання, щоб врятувати, спасти від смерті весь людський рід.

За словами Блаженнішого Святослава, притча про милосердного батька, чи блудного сина, відкриває нам обличчя довготерпеливого і милосердного Бога, як батька стосовно кожного з нас.

Передаючи зміст притчі, Глава Церкви зазначив, що сьогодні ми бачимо, як блудний син пригадує, що має тата, і розуміє, ким є його батько. «Батьківство з одного боку і синівство з іншого не можна було втратити. Це найбільший скарб, який рятує з найгіршої біди. Згадка про те, що він є сином, веде його назад додому. А батько довготерпеливий: даючи можливість синові відійти, заперечити власне існування, він виявляє Божественне довготерпіння», – каже Отець і Глава УГКЦ.

«Батько у своєму милосерді бачить воскресіння сина», – наголошує проповідник.

Дорогі в Христі брати і сестри, каже Блаженніший Святослав, зараз ми живемо в момент великого страху і неспокою. Напевно, саме християнська довготерпеливість дає нам сили під час неспокою не панікувати. Тут ми показуємо свою стійкість перед різними страхами, які на нас хоче навіяти наш ворог.

Можливо, припускає проповідник, сьогоднішня дорога падіння і повернення блудного сина буде для нас підказкою щоразу, коли будемо відчувати себе серед обставин, які сильніші за наші сили, що перевершують наші можливості. У цей момент ми підсвідомо шукаємо батькових обіймів. «Бо де дитина може відчувати себе у найбільшій безпеці? Хто може забезпечити повноту щастя кожній людині? Тільки наш Небесний Отець. Справжній страх, справжня тривога появляється в дитини тоді, коли вона віддаляється від свого батька», – переконаний Глава УГКЦ.

«Нехай милосердний Господь, який ділиться сьогодні радістю віднайдення свого сина, запалить наші серця радістю Божої близькості. Хай милосердний Господь прийме нас у свої обійми, дасть нам відчути, що ми в Його руках перебуваємо в безпеці. Хай дасть нам у християнській довготерпеливості, з Його допомогою, вистояти у цей непростий час історії нашої Батьківщини», – побажав духовний лідер українців.

Завершилася Божественна Літургія Панахидою за Героїв Небесної сотні та духовно-мистецькою програмою до 130-річчя ісповідника віри патріарха Йосифа Сліпого.

Пригадуємо також, що від неділі Блудного сина, 20 лютого, до М'ясопусної неділі, 27 лютого, в Українській Греко-Католицькій Церкві триватиме традиційний тиждень соціального служіння.