У Непалі заарештували християн за поширення Святого Письма
  • Пон, 27/06/2016 - 07:43

У Непалі арештовано сім християн за поширення Святого Письма серед учнів. Їх вина полягає в тому, що вони роздали 885 примірників Біблії учням шкіл в районі Долакха, повідомляє сайт Christianpost.

Заарештованих християн звинувачують в намаганні навернути дітей в свою віру в країні, де більшість сповідує індуїзм, а прозелітизм заборонений з 2015 року. Серед заарештованих - два шкільних директори і п'ять співробітників християнської просвітницької організації Teach Nepal. Цей випадок привернув увагу відомої міжнародної християнської організації International Christian Concern, яка обурена поводженням поліції з заарештованими.

«Поліцейські поводяться з ними грубо, наче з бандитами, і тримають їх в наручниках. Вони не реагують на законні вимоги і прохання та всіляко намагаються їх принизити», - сказав один з родичів затриманих. Християн змушують підписати зізнання в поширенні біблійних матеріалів в порушення закону і зобов'язання, що вони більше не будуть цим займатися, але вони відмовляються це зробити.

Як відомо, християни Непалу постійно виступають проти закону 2015 року, який використовується для придушення свободи релігій та боротьби зі зростаючим впливом християнства в країні. «Християнські громади в Непалі вважають цей випадок дуже серйозним - заявив християнський служитель, який побоюється відкрити своє ім'я, співробітникам ICC. - І, хоча ми робимо все можливе для звільнення заарештованих, цей випадок викликає тривогу в наших громадах. Ми тепер не вільні, і повинні зі страхом чекати переслідувань за кожен наш крок».

У країні зростає напруга. У вересні минулого року індуїстські екстремісти почали вимагати, щоб всі християнські місіонери покинули країну, звинувачуючи їх в «корумпуванні нації». «З сьогоднішнього дня, Морча [індуїстська рух «Хінду Морча Непал»] оголошує Непал країною вільною від християнства. Ми попереджаємо, що всі релігійні лідери християн повинні покинути Непал, і рекомендуємо всім наверненим в християнство повернутися до свого коріння [тобто до індуїзму]»- йдеться в листівках радикального індуїстського угруповання.

Християнські місіонери знехтували цими погрозами і поклялися продовжувати «свою місію шляхом діалогу і несення світла Святого Письма як дару для всіх». Вільям Старк, регіональний представник ICC в країнах південної Азії, заявив, що останні арешти стривожили християнські громади по всій країні.

«У минулому році нас стурбувало прийняття нової конституції Непалу з горезвісної статтею 26. Християни побоювалися, що ця стаття може бути використана для придушення зростання християнства в країні. Сьогодні християни Непалу бачать, що збулися їхні найгірші побоювання: семеро їхніх побратимів схоплені і проходять всі кола пекла тільки за те, що несли людям світло своєї віри. Не можна заарештовувати і кидати до в'язниці людей тільки за те, що вони діляться основами своєї віри. Міжнародна християнська організація International Christian Concern вимагає, щоб влада Непалу негайно звільнила цих сімох християн і переглянула статтю 26 конституції країни, яка грубо порушує релігійні свободи громадян Непалу»- сказав Вільям Старк.