У Нідерландах лікарі не справляються з запитами на евтаназію
  • Птн, 31/03/2017 - 14:34

Лікарі в Нідерландах вже не справляються з великою кількістю запитів на евтаназію, при цьому серед охочих піти з життя тепер не тільки невиліковно хворі, але і громадяни, які просто «відчувають тугу і втратили сенс життя», заявив представник Європейського християнського політичного руху (ЄХПР) бельгієць Лео Ван Дусбург.

Дусбург взяв участь в XXIII міжнародній конференції «Цінності та інтереси в мінливому світі: християнський підхід», що проходить 27-30 березня в Німеччині. За оцінкою Дусбурга, до теперішнього часу в багатьох країнах Євросоюзу «піддані забуттю такі соціальні структури, як сім'я і Церква», в той же час, зазначив він, «на Заході зріс рівень туги, тривоги, втрати сенсу життя», стало більше суїцидів.

«У Нідерландах зросла кількість прагнень до евтаназії на основі психологічного нерозуміння, неприйняття страждань... Кількість запитів на евтаназію в країні перевищує фізичні можливості лікарів до здійснення цього діяння», — сказав Дусбург, нагадавши, що в Нідерландах евтаназія підтримується на державному рівні. Експерт не навів конкретних цифр.

У жовтні минулого року західні ЗМІ повідомили, що уряд Нідерландів готує законопроект, що дозволяє здійснювати евтаназію щодо тих, хто бажає піти з життя не за медичними показаннями — просто втомився від нього і хоче померти. Імовірно, документ буде розроблений до кінця 2017 року після консультацій з експертним співтовариством. Голландія стала першою країною, що легалізувала в 2002 році евтаназію для невиліковно хворих пацієнтів, що випробовують важкі фізичні страждання. Раніше повідомлялося, що в 2015 році в Нідерландах було зафіксовано понад 5,5 тисячі випадків евтаназії, яка сьогодні практикується також в ряді інших європейських країн. «Зараз питання ставиться таким чином: навіть не ті, хто страждає від невиліковних хвороб, а просто літні люди, які відчувають тугу і втрату сенсу життя, повинні мати право на евтаназію. У випадку, якщо людина, будучи навіть здоровою, просто не відчуває себе достатньо психологічно комфортно, як літня людина... І ця ідея просувається», — розповів Дусбург.

Бельгійський громадський діяч навів приклад: під час недавньої виборчої кампанії у Нідерландах, в ході суспільної дискусії на телебаченні 56-річний чоловік прямо звернувся з питанням до суспільства: «Мені не 75, коли дозволена евтаназія, я, загалом-то, здорова людина, але я жити не хочу і не бачу сенсу — яким чином можна допомогти мені померти?» За словами Лео Ван Дусбурга, філософська основа, яка підводиться під дозвіл евтаназії, полягає в тому, що «кожен має право розпоряджатися власним життям і закінчувати його так, як він вважає за потрібне». Однак даний підхід неправильний, вважає представник ЄХПР. Замість того, щоб допомагати розчарованим людям йти з життя, потрібно сприяти їм знову знайти сенс існування, «знайти їм місце серед живих». «Автономія індивіда стає ідеологемою, метою і свого роду релігією. Це показує нам банкрутство людського суспільства... Ми, християни, маємо інше розуміння свободи, ніж люди секулярного світу: вони розуміють свободу як свободу «від». Від усього, що може покласти якісь межі автономії індивідуума. Ми вважаємо, що свобода — це свобода «для». Для любові до ближнього, для служіння Господу», — заявив експерт.

При цьому Дусбург звернув увагу на посилення в Західній Європі тиск на лікарів, які не згодні проводити аборти і евтаназію. «Сьогодні в Європі обговорюється питання про те, щоб заборонити лікарям противитися абортам за релігійними переконаннями і з тієї причини, що вони принесли клятву Гіппократа — захищати людське життя і ніколи його не забирати», — констатував він.