У Нігерії вбили пастора та його вагітну дружину
  • Чтв, 11/06/2020 - 22:14

Пастора та його вагітну дружину жорстоко вбили на їхній фермі у північно-східній Нігерії. Це останній з актів насильства щодо християн, які тривають у цій країні вже багато місяців.

На ферму Еммануеля Саби Білея та його дружини Джуліанни в місцевості Тараба увірвалися кілька озброєних чоловіків та без попередження відкрили вогонь по жителях, які там працювали. Чоловік та його дружина загинули на місці. Жінка була вагітна дев'ятою дитиною пари. Інші вісім не постраждали.

У заяві для місцевої газети губернатор Тараби назвав ці вбивства «злими і нелюдськими». «Такі події трапляються занадто часто в нашому регіоні. Це не сприяє досягненню міцного миру в Нігерії», – сказав він.

Винуватцями нападу, ймовірно, були ісламські бойовики з «Боко Харам» або члени кочового народу фулані, яких часто вербують джихадисти.

Згідно з доповіддю Міжнародної асоціації за громадянські свободи та верховенство права (Intersociety), до 2020 р. в Нігерії загинули понад 600 християн. Багатьох із них розстріляли, але були також обезголовлені та спалені живцем. Деяких, як і трьох семінаристів з Кадуна, викрали, а деяких з них вбили. Найбільше нападів – у так званій центральній смузі країни та на північному сході.

Оскільки кількість вбитих християн у країні досі збільшується, місцеві лідери щораз більше звинувачують уряд у бездіяльності. У доповіді «Intersociety» вказується, що «ніхто не контролює жорстокість проти християн», а сили безпеки країни та основні політики «відводять погляд» або змовляються з терористами.

У березні Архиєпископ Абуджа Ігнатій Кайгама закликав президента Мухаммеда Бухарі розібратися з насильством і викраденням під час проповіді на Літургії за участю єпископату Нігерії. «Нам потрібно спільно працювати над ліквідацією бідності, вбивств, поганого управління, щоб разом зіткнутися з усіма викликами, які стоять перед нами як нацією», – закликав єрарх.