У Німеччині протестують проти вимоги забрати хрест із залу суду
  • Птн, 10/05/2013 - 21:41

Німецькі єпископи і політики протестували проти вимог турецького парламентарія Махмута Танала забрати хрест із залу суду в Мюнхені. Там триває процес проти терористичної організації Націонал-Соціалістичне Підземелля (NSU).
Маленький дерев'яний хрест висів над входом у зал Вищого державного суду в Мюнхені. З огляду на структуру цього місця, його наасамперед бачили судді, прокурори, адвокати та підсудні, але не вся публіка. Щобільше німецьку громадську думку здивував факт, що турецький спостерігач процесу, посол світської партії CHP Махмут Танал вимагав, щоби хрест зняли. За його словами, він «ображає світську правову державу» і є знаком «загрози» для нехристиян.
Німецькі політики, у зв'язку з уже великими емоціями, пов'язаними з процесом крайнього правого угрупування, не хотіли піднімати цієї теми. Проте вона опинилася в центрі уваги засобів масової інформації й відреагували християнські демократи. Голова фракції ХДС/ХСС у Бундестазі, Крінгс Гюнтер, сказав, що хрест символізує любов до ближнього і толерантність, а також є вираженням християнського коріння західного світу. З ним погодилася п. Беате Мерк (ХСС), міністр юстиції Баварії, яка ствердила, що «хрест є символом християнських цінностей, на яких побудоване наше суспільство». В ефірі радіостанції Кельну «Domradio» заступник глави фракції ХДС/ХСС у Бундестазі Йоханнес Зінгхаммер зазначив: «У Німеччині не маємо різкого поділу церкви і держави, а модель дружнього співіснування».

До того ж речник німецького єпископату Маттіас Копп сказав, що «хрест належить до місця, в якому висить, тобто до залу судового засідання». Дискусії про хрест в судах, офісах і школах тривають в Німеччині впродовж багатьох років. У більшості німецьких судів хрести познімали. Винятком є Баварія, Саар, а також деякі міста з довгою католицькою традицією.

За матеріалами: pl.radiovaticana.va