У Німеччині розпочалося пленарне засідання так званої «синодальної дороги»
  • Птн, 31/01/2020 - 16:56

У Франкфурті-на-Майні розпочалося перше пленарне засідання так званої «синодальної дороги». Пленум триватиме до суботи 1 лютого. У ньому візьмуть участь 230 осіб. Більшість – це єпископи Німеччини та члени Центрального комітету німецьких католиків. За процесом стежитимуть 18 спостерігачів, представники інших номінацій та сусідніх єпископатів. 

«Синодальна дорога» – це процес, запланований на два роки, який вирішили організувати німецькі єпископи разом з Центральним комітетом німецьких католиків, організацією, що об'єднує частину католиків-мирян. Підготовча робота вже розпочалася кілька місяців тому на чотирьох синодальних форумах, які займаються розподілом влади в Церкві, священичим життям, тобто, головним чином, можливістю відмовитися від целібату, сексуальною моральністю, тобто питаннями, пов'язаними із позашлюбним сексуальним життям, та форумі про жінок у Церкві, що займається переважно питанням жіночих свячень.

Цей відбір робочих груп та орієнтація на «синодальну дорогу» від початку викликали суперечки, оскільки спочатку цей процес був спрямований на пояснення явища сексуального використання неповнолітніх духовенством. Тому дванадцять єпископів не підписали статутів «синодальної дороги». До них належать кардинал Райнер Марія Велькі з Кельна та єпископ Рудольф Водерхолзер із Регенсбурга. Обидва заявили, що не заблокують цей формат і візьмуть участь у ньому за умови, що можуть його покинути. Архиєпископ Кельна навіть застеріг від розколу в Церкві в Німеччині.

Торік у червні сам Папа Франциск у листі до віруючих у Німеччині закликав до єднання з вселенською Церквою, а кардинал Марк Уелле, префект Конгрегації у справах єпископів, надіслав листа Папської ради інтерпретації законодавчих текстів. У документі зазначається, що плани німецьких єпископів порушують канонічні норми і прагнуть змінити загальні норми та вчення Церкви. Однак статути «синодальної дороги» не змінили.

Голова єпископату Німеччини, кардинал Рейнхард Маркс неодноразово заявляв, що не хоче «винаходити Церкву заново», але не виключав далекосяжних змін, серед яких скасування целібату «в деяких регіонах». Пропозиції реформ щодо всієї вселенської Церкви мають представити Папі Франциску.