У новому соборі УГКЦ у Києві змонтували престол
  • Суб, 10/08/2013 - 00:14

Греко-католики відзначають 25-річчя відновлення своєї церкви в Україні після заборони у радянські часи зведенням Патріаршого собору Воскресіння Христового у Києві. Сьогодні у соборі встановили двотонний престол з білого мармуру. Його освятять із вкладенням мощів святих, зокрема, апостолів Петра, Павла й Андрія Первозванного.

 

 

 

Також розпочало свою роботу «Живе ТБ» – інтернет-телебачення Української греко-католицької

А вже в неділю, 11 серпня, у соборі збереться Синод єпископів УГКЦ, на який приїдуть також священики з Греції, Канади і Польщі.

Собор зводиться на лівому березі Дніпра, неподалік станції метро «Лівобережна». Це сучасна споруда, яка з усіх точок огляду нагадує тризуб.

За словами голови Греко-католицької церкви Блаженнішого Святослава Шевчука, освячення престолу «вдихне життя у собор». Для повного завершення ж ще потрібно звести іконостас, оформити інтер’єр храму, розмістити крипту київських митрополитів, обладнати підземні приміщення та територію навколо собору.

Наразі оголошено конкурс на оформлення інтер’єру собору. Уже відомо, що головна ікона «Воскресіння Христового» буде мозаїчною.

Навпроти собору, там, де зараз стоїть писанка, яку надав Олег Скрипка, планується встановити комплекс із 24 писанок, кожна з яких буде представляти аутентичні орнаменти областей України.

Собор, за словами голови УГКЦ, будується «виключно на кошти наших вірян», і майже 80% усіх надходжень дає Україна.

В УГКЦ заявляють, що зараз поспішно зводять огорожу довкола собору, оскільки за «неестетичний вигляд» будівельного паркану були змушені платити 30 тисяч гривень штрафу на рік.

Джерело: www.radiosvoboda.org