У Парижі один із мостів назвуть на честь кардинала Люстіже
  • Втр, 17/09/2013 - 23:09

Влада Парижа прийняла рішення назвати один з мостів через Сену у французькій столиці ім'ям колишнього архиєпископа Паризького, кардинала Жана-Марі Люстіже, який помер у 2007 році.

Урочиста церемонія з цього приводу пройде 19 вересня за участі мера Парижа Бертрана Делано і нинішнього архиєпископа Паризького, кардинала Андре Вен-Труа.

Ім'ям Люстіже назвуть міст Petit Pont, що з'єднує четвертий і п'ятий райони французької столиці. Довжина моста, побудованого в 1853 році, становить 38 метрів.

Архиєпископ Паризький з радістю сприйняв рішення столичної влади, зазначивши, що кардинал Жан-Марі Люстіже за свого життя був "сполучною ланкою між різними світами" - Церквою, Сорбонною (він був капеланом в Сорбонні та заснував центр діалогу) і Французькою академією (членом якої він також був обраний).

Люстіже, який сам себе називав "кардинал, єврей, син еммігранта", протягом багатьох років був впливовою фігурою Католицької Церкви.

Аарон Люстіже народився в 1926 році в Парижі в родині польських євреїв, які емігрували до Франції. У 14-річному віці він попросив про хрещення в Католицькій Церкві та прийняв ім'я Жан-Марі. Після закінчення семінарії в 1954 році був висвячений на священика.

У кардинальську гідність Люстіже був зведений у 1983 році, а паризьку архиєпархію очолював протягом 25 років (1981 - 2005).

5 серпня 2007р. кардинал Люстіже помер від раку. У зв'язку зі смертю кардинала президент Франції Ніколя Саркозі перервав свою відпустку в США, щоб взяти участь у похороні. Кардинал Люстіже похований у Соборі Паризької Богоматері.

За матеріалами http://procatholic.ru