У Парижі триває демонстрація проти in vitro без батька
  • Срд, 22/01/2020 - 14:34

Французи знову вийшли на вулиці, протестуючи проти нового закону президента Макрона, який зробить запліднення in vitro доступним для лесбійських пар та одиноких жінок. Його називають законом про ліквідацію батька.

За даними поліції, демонстрація в центральному Парижі зібрала 41 тис. осіб. За даними тижневика «Famille Chrétienne», їх було близько 100 тис. Спектр демонстрантів був дуже широким. Сім'ї, екологічні середовища, а також деякі феміністичні рухи. Були також лікарі, які не хочуть брати участь в in vitro без батька, і вони вже знають, що призначена їм клаузула совісті – це мертвий закон, тому що кожен, хто захоче ним скористатися, вважатиметься гомофобом.

Учасники демонстрації усвідомлюють, що доля нового закону вже вирішена. За нього вже проголосували в нижній палаті парламенту, а сенат вирішить це наступного дня. «Що б не трапилося, ми повинні свідчити і чітко пояснити свою позицію», – сказав газеті «La Croix» Паскаль Моріньєр, глава Асоціації католицьких сімей. Натомість лідер об’єднання християнських лівих діячів «Poissons Roses» зазначає, що сьогоднішні суперечки будуть врегульовані в майбутньому. Він нагадує, що 20 років тому у Франції просували Габіреля Мацнеффа, письменника-педофіла, висміювали екологію, а вільний ринок тріумфував. Сьогодні ці підходи кардинально змінилися. За 20 років наші діти запитають нас, як ми могли погодитися на такий закон, – додає Патріс Оберт.

Головний редактор католицького тижневика «Famille Chrétienne» нагадує, що ця демонстрація вписується в контекст жорстоких заворушень і загальних страйків. Це робить спокійну прогулянку вулицями Парижа не дуже вражаючою. Якщо не палиш ресторани чи вітрини, ніхто тебе не слухатиме, – каже Антуан-Марі Ізоард.

«У демонстрації брали участь переважно сім'ї, особливо католицькі, але не тільки. Було також багато багатодітних родин не лише з Парижа, але з усієї французької провінції. Це була дуже весела демонстрація. У нинішній період насильницьких соціальних зусиль, нещадних страйків, міліція цього разу не мала роботи. Вони лише усміхалися до родин з дітьми, що проходили повз них – розповів Антуан-Марі Ізоард. – Були також єпископи, священники та монахи. Архиєпископ Парижа не брав участі в демонстрації, але надав їй рішучу підтримку. Він зазначив, що тут йдеться про повагу до батьківства. Тому що, звичайно, трапляється, що хтось не має батька. І це завжди є джерелом великих страждань. Але легалізація умови, коли позбавляють дитину батька – зовсім інша справа».

Протести у справі in vitro  без батька будуть продовжуватися. Наступна демонстрація з цього приводу відбудеться перед сенатом.