У Парижі відбулася чергова нарада ієрархів УГКЦ у Західній Європі
  • Чтв, 09/05/2013 - 21:41

У середу, 8 травня 2013 року, з благословення Блаженнішого Святослава (Шевчука), Глави УГКЦ, в приміщеннях єпископської резиденції Єпархії Святого Володимира Великого у Парижі, що на вулиці Фош мікрорайону Венсен (27 rueFoch, Vincennes), відбулася чергова нарада Ієрархів УГКЦ у Західній Європі. У ній взяли участь: Владика Петро (Крик), Апостольський екзарх у Німеччині та країнах Скандинавії; Владика Гліб (Лончина), Єпарх єпархії Пресвятої родини з осідком у Лондоні та Апостольський візитатор для українців греко-католиків в Ірландії; Владика Діонісій (Ляхович), Апостольський візитатор для українців-греко-католиків в Італії та Іспанії; Владика Борис (Ґудзяк), Єпарх Паризької єпархії Святого Володимира Великого для українців візантійського обряду Франції та делегат у Бенілюксі і Швейцарії.

 

Ієрархи УГКЦ у Західній Європі в цьому році вже вдруге зібралися на спільну нараду. Основною темою обговорення під час вчорашньої зустрічі Ієрархів було питання щодо підготовки організаційних заходів з проведення Форуму священиків УГКЦ Західної Європи, запланованого на 2-6 грудня 2013 р. у португальському чудотворному містечку Фатімі.

 

Цього ж дня єпископи у телефонному режимі обговорили власні напрацювання та результати наради з Главою УГКЦ Блаженнішим Святославом, який благословив проведення форму і висловив бажання власної участі у ньому.

 

Форум священиків УГКЦ у Західній Європі пройде під гаслом «Нова євангелізація: Чи віримо, що вона можлива?». З'їзд, що передбачає обговорення й оцінювання душпастирської ситуації УГКЦ у Західній Європі, ставитиме собі за мету насамперед налагодження тіснішої співпраці між церковними структурами УГКЦ у країнах Західної Європи. У цьому контексті прозвучать доповіді досвідчених осіб у ділянці літургійного життя, катехизації, шкільництва, тощо…

 

Очікується, що у «Форумі священиків УГКЦ Західної Європи»» візьме участь понад 100 душпастирів та біля 10-ти науково-практичних доповідачів.

 

Найближчим часом в мережі Інтернеті буде впроваджена робота спеціальної веб-сторінки, яка міститиме детальну інформацію про проведення форму та можливість реєстрації учасників.

 

Довідка

На сьогоднішній день Лондонська єпархія УГКЦ налічує 30, а Паризька  25 парафій. На території Німеччини та Скандинавії діє Апостольський екзархат, який нараховує понад 75 парафій.

В Італії з 2003 року, а в Іспанії з 2004 року для вірних УГКЦ, які здебільшого є сучасними трудовими мігрантами, на прохання Синоду УГКЦ Святіший Отець призначив Апостольського візитатора. Однак УГКЦ в цих країнах ще не має офіційної юридичної структури. В Італії на сьогодні діє 140, а в Іспанії 40 громад УГКЦ. Переважно богослужіння відбуваються при місцевих римо-католицьких храмах, а юридичний статус українських церковних громад має форму капеланства або місії для вірних іншої Церкви свого права (sui iuris) на території Латинської Церкви.

Читайте також про першу нараду: У Римівідбулася нарада ієрархів УГКЦ у Західній Європі

 

Прес-служба УГКЦ в Італії