У печерах на Карибах виявили наскальні цитати з Біблії
  • Втр, 26/07/2016 - 18:50

Археологи з Великобританії виявили в важкодоступній печері карибського острова Мона, який належить Пуерто-Ріко, наскальні малюнки і написи тубільців і європейців.

Знахідку вдалося зробити групі археологів з Британського музею в Лондоні й Лестерського університету. Йдеться про зображення геометричних фігур і зооморфних істот, проте справжнім сюрпризом стали написи на стінах, зроблені європейцями, повідомляє Live Science.

За словами вчених, знахідка дає уявлення про міжкультурну релігійну динаміку на американських континентах. Перші колоністи, які прибули туди, запозичили деякі традиції корінних народів.

Поруч з малюнками тубільців розташовані християнські символи, імена і дати, цитати з Біблії, написані на латині та іспанською мовою. Один з написів свідчить dios te perdone, інша - verbum caro factum est, що означає «хай вибачить вас Бог» і «Слово стало плоттю».

Як виявилося, одне з імен, написаних на стіні, належить реальному історичному персонажу - представнику іспанського короля Франциско Алегре, який прибув на острів приблизно в 30-ті роки XVI століття.

Вважається, що острів Мона був заселений приблизно п'ять тисяч років тому, в 1494 році під час свого другого плавання там висадилася експедиція Христофора Колумба. З 2013 року дослідники вивчили більше 70 печер острова.