У Перемишлі урочисто відзначили храмове свято св.Івана Предтечі
  • Суб, 08/07/2017 - 12:11

Як завжди, урочисто перемишляни відзначили храмове свято св.Івана Предтечі. В Перемиському Соборі  Святого Івана Хрестителя Архієрейську Святу Літургію очолив Високопреосвященний Архиєпископ Євген (Попович) – Митрополит Перемисько-Варшавський. Співслужили: владика Василь (Тучапець),ЧСВВ - Екзарх Харківський - архієпископ Іван (Мартиняк) - емерит, владика Станіслав Ямрозек – єпископ помічник Перемиської Архієпархії латинського обрялу отець митрат Богдан Степан – протосинкел і парох, отець Андрій Танасійчук - протосинкел Одеського та Кримського екзархатів, отець Микола Козіцкій ЧСВВ – Протоігумен Чину Святого Василя Великого у Польщі, отець Ярослав Мадзелян, та отець Аліпій з Унева, отець ігумен Дмитро Гарасим ЧСВВ – Монастиря у Перемишлі, отець протоієрей Іван Тарапацький – Перемиський декан, отець Петро Павлище – Краківсько-Криницький декан, отець протоієрей  Богдан Панчак - віцеректор греко-католицької Духовної семінарії у Любліні, отець Павло Рогунь - канцлер консисторії, отець Мєчислав Русін – парох Латинської Катедри, отець Христофор Блажеєвський – парох Ярослава, отець Дмитро Оршуляк, та диякон Адріян Лихач.

Проповідь виголосив владика Василь,у якій зупинився на постаті святого пророка і хрестителя Івана Предтечі.
Після Святої Літургії парох Собору отець митрат Богдан Степан првітав усіх гостей: владик священиків, сестер з перемиських монастирів, гостей та вірних.  Також, голова парафіяльної ради Богдан Попович, від імені вірних, подякував владикам  та священикам за присутність і молитву на парафіяльному святі. Привітав Він також архиєпископа Івана Мартиняка з Днем Його Ангела.  Дуже тепло і щиро дякували владикам за молитву перемиські діти, яких підготувала сестра катехитка Оксана Ващур.

Цей день був також нагодою, щоб подякувати молоді, яка працювала при парафії і яка закінчивши своє навчання в українській перемиській школі відходить з Перемишля. Архиєпископ Євген з цієї нагоди нагородив іх почесною грамотою а парафіяльна рада нагородила сувеніром. Нагороджені особи то: Віктор Тарапацький і Петро Назарович – служащі і Оксана Романець, Наталія Хома, Луція Заячківська – усі вони хористки хору імені Михайла Вербицького. Хор цей співає кожну недільну Святу Літургію о годині 11.00 у Перемиському Соборі.  

Завершальним богослуженням храмового празника у Перемишлі було водосвяття, після якого архиєпископ Іван Мартиняк покропив усіх присутніх свяченою водою.

На закінчення святкуванна катедральний хор під диригуванням Ярослава Вуйціка заспівав духовний гімн України "Боже великий,єдиний...".

отець митрат Богдан Степан - парох

Фото Любомири Степан