У Перемишлі з'явиться вулиця бл.Йосафата Коциловського
  • Чтв, 04/07/2013 - 14:15

Перенесення мощей блаженного єпископа Йосифа Коциловського,

рішення про найменування вулиці

i посвячення історичної палати грекокатолицьких владик.

 

У неділю 7 липня 2013 р. о год. 9:00 єпископи і священики Української Грекокатолицької Церкви врочисто внесуть до Архикатедрального Собору Св. Івана Хрестителя у м. Перемишль (Польща) мощі блаженного єпископа УГКЦ Йосафата Коциловського. Після божественної літургії буде зачитано рішення Міської ради м. Перемищль про найменування вулиці «Блаженного Єпископа Йосфата Коциловського» та посвячення відреставрованої палати грекокатолицьких владик.  

У заходах, які відбудуться під час храмвого празника, візмуть участь: митрополит УГКЦ у Польщі архієпископ Іван Мартиняк, ординарій Вроцлавсько-гданської єпархії єпископ Володимир Ющак, апостольський екзарх у Німеччині єпископ Петро Крик та інші запрошені гості.

Єпископ Йосафат Коциловський був останнім грекокатолицьким єпископом у Польщі до ліквідації УГКЦ. Єпископом перемишльської єпархії став 1917 р. Відбудовував знищені під час І світової війни структури УГКЦ. Розвинув духовну грекокатолицьку семінарію у Перемишлі. Після другого арешту у 1946 р. НКВС перевезло єпископа з Перемишля у Київ. Після тортурування і брутальних допитів відмовився від переходу на православ’я і розірвання єдності з Католицькою Церквою. Засуджений до 10 років концтабору де і помер 1947 р. у Чапаївці під Києвом. 1977 р. його тіло перевезли у Львів, але перепоховували сім разів, бо КДБ хотіло його знищити. У 2001 р. папа Іван Павло ІІ у Львові проголосив єпископа Коциловського блаженним Католицької Церкви. 31.05.2013 р. голова блаженного Йосафата була перевезена зі Стрия у Перемишль. 13 червня 2013 р. Міська рада м. Перемишля прийняла рішення про найменування вулиці «Блаженного Єпископа Йосафата Коциловського». Цю назву отримала частина вулиці, на якій знаходяться: архикатедральний собор УГКЦ та палата перемиських владик.

Палата грекокатолицьких владик була збудована 1900 р. Після ІІ світової війни і знищення УГКЦ у Польщі будинок перейшов у власність держави. Останнім єпископом, який працював у палаті був блаженний Йосафат Коциловський, який у зв’язку з тим, що не міг уже ходити, був винесений функціонерами Управління безпеки на кріслі. Будинок перебудовано і використовувався як Національний музей перемишльської землі. 4 квітня 2001 р. палату повернули у власність Перемиської Архиєпархії УГКЦ. Нещодавно завершився її ремонт. Вдалося зберегти історичні підлоги та печі. Вікна і двері виконано на зразок тих з міжвоєнного періоду. 7 липня 2013 р. після офіційних святкувань палата буде відкритою для відвідувачів. У палаті грекокатолицьких владик у Перемишлі будуть знаходитися метрополітальна курія УГКЦ у Польщі та осідок митрополита. На другому поверсі буде влаштована виставка ікон.

Контактна особа:

Віцеканцлер Перемисько-варшавської Архієпархії УГКЦ о. Павло Поточний     

+48 796 348 352.

 

Джерело: http://cerkiew.net