У Перемишлянах відбулася урочиста академія пам’яті о. Василя Прийми
  • Птн, 30/01/2015 - 17:26

28 січня в Народному Домі м.Перемишляни відбулася урочиста Академія пам'яті о.Василя Прийми, організатором якої був Ватуляк Михайло, генеральний директор Асоціації українських видавців та книгорозповсюджувачів, а також Районний відділ освіти. Академію було розпочато гімном України. Вступне слово мав керівник Районного відділу освіти Горлатий О.М., який розповів декілька мало відомих подій з життя о.Василя Прийми і заохотив усіх присутніх до уважного перегляду даної Академії. Звертаючись до глядачів, більшість з яких – це педагоги району – Остап Миколайович відзначив значний поетичний доробок о.Василя Прийми, який становить п'ять збірок: «Золотий міт», «На схилах гір Карпат і Піренеїв», «Молиться серце», «Вівтар України» та «Український мальовничий острів у чудодійному Люрді». Відтак зі словом звернувся парох с.Бачів о.Михайло Цікало. Він поділився спогадами поїздки до Люрду, де о.Василь Прийма побудував церкву для українських емігрантів. Також о.Михайло наголосив на великому авторитеті о.Василя, який був здобутий жертовним служінням і сильним духом патріотизму. 

 

Участь в Академії також брали учні Бачівської та Боршівської шкіл І-ІІст. Особливого колориту надавав колектив народних інструментів «Бачівчанка». Цікавим був виступ письменниці Марії Чумарної, яка ділячись своїми спогадами від святкування дня незалежності у Франції, організованого о.Василем у Люрді, була вражена його великою любов'ю до України. Незабутніми спогадами поділилася і жителька м.Перемишляни п.Вікторія Юзва, яка двома приїздами до Люрду немов би привозила часинку рідної Перемишлянської землі, якої так не вистачало о.Василю на чужині. Мабуть по особливому запам'ятався виступ п.Петра Шкрабюка, професора і доктора історичних наук, відомого поета. Саме своєю натхненною поезією він яскраво представив постать о.Василя Прийми, як образ України, культурно багатої та сильної духом держави. Також слово мали Ніна Романяк – член спілки письменників України, та Роман Андрусишин – в.о.голови Перемишлянської РДА.

 На закінчення о.Ігор Барбуляк, декан Перемишлянський, висловив подяку організаторам Академії та всім глядачам за присутність. Адже кожен мав нагоду відкрити для себе по новому постать о.Василя Прийми як великого патріота, ревного душпастиря та талановитого поета.