У Петербурзі вимагають заборонити Біблію
  • Срд, 12/03/2014 - 15:01

У прокуратуру Санкт-Петербургу і Ленінградської області надійшло звернення від відомого адвоката Аркадія Чаплигіна з вимогою заборонити або обмежити поширення Біблії з причини наявності в ній екстремістських матеріалів.

Про своє звернення в наглядовий орган секретар петербурзького відділення «Партії прогресу» розповів у своєму блозі в ЖЖ: «Сьогодні я звернувся в шість районних прокуратур Петербурга і області із заявою про внесення відповідних подань. Я буду домагатися якщо не визнання Біблії екстремістською літературою, то як мінімум заборони на її поширення серед неповнолітніх. Наголошую: роблю це проти своїх життєвих правил. Але з професійними віруючими, що розперезалися в наш час, інакше чинити не можна».

Як обґрунтування своєї позиції адвокат зазначив, що останнім часом Російська Православна Церква, головним вченням якої є Біблія, виконує зовсім не ті функції, які спочатку були на неї покладені. Замість цього священики, на думку Чаплигіна, готові підтримати «будь-яку людоїдщину, що виходить від влади». «Не бажаючи змінюватися, Церква, як і раніше, проповідує затхлу мораль двотисячолітньої витримки», – пише юрист.

Також петербурзький соратник опозиціонера Олексія Навального звернув увагу читачів на те, що його ініціатива має всі формальні ознаки для підтримки з боку правоохоронних структур. Він нагадав, що у Святому Письмі містяться численні заклики, які можуть бути витлумачені двояко. Цитата «Отже, убийте всіх дітей чоловічої статі, і всіх жінок, що пізнали чоловіка на чоловічому ложі, убийте», на думку юриста, підпадає під визначення виправдання геноциду.

При цьому адвокат наголосив, що з глибокою повагою ставиться як до релігії в цілому, так і до православ'я і його канонів зокрема: «Я пам'ятаю про заслуги християнських церков перед людством. Я захоплююся подвижницькими подвигами великих православних святих. Але якщо вже Церква цілком підтримує ініціативи «оскаженілого принтера» про заборону всього, що тільки можна заборонити, то хай випробує на собі всю тяжкість закону».

Минулий рік ознаменувався низкою інцидентів за участю православних активістів та діячів мистецтва. У листопаді прихильники РПЦ зробили невдалу спробу зірвати спектакль «Ідеальний чоловік», що відбувався у Московському художньому театрі імені Чехова, який ображає, на їхню думку, релігійні почуття віруючих. Випадок набув широкого громадського резонансу і викликав засудження з боку громадських організацій.

Цього ж місяця Комісія Громадської палати з міжнаціональних відносин і свободи совісті звернулася до Генпрокуратури РФ, МВС і Верховного суду із проханням визнати будь-яку потенційну перевірку на екстремізм будь-яких священних текстів, незалежно від конфесії, такою, що суперечить закону. Реакція органів влади на цю заяву й далі невідома.

Адвокат Аркадій Чаплигін, що спеціалізується на питаннях захисту прав призовників, займає посаду секретаря санкт-петербурзького відділення «Партії прогресу», створеної в лютому цього року на базі партії Олексія Навального «Народний альянс» і вважається організацією прихильників опозиційного політика.

За матеріалами: utro.ru