У Підбірцях вшанували пам'ять митрополита УГКЦ Григорія Яхимовича
  • Срд, 01/05/2013 - 14:17

У неділю 28 квітня, у селі, де народився славетний митрополит УГКЦ Григорія Яхимович, відбулись пам’ятні заходи із нагоди 221-ї річниці від дня його народження та 150-ти річчя від дня смерті.

Так, після святкової літургії у церкві Св. Миколая с.Підбірці представники громадської ініціативи кожному безкоштовно дарували примірник книги «Згадка про Григорія Яхимовича». Близько 650 парафіян церкви та гостей села безкоштовно (в дарунок) отримали примірник книги, частину тиражу передану у сільську школу.

Як відзначили упорядники книжки про Яхимовича, вони не претендують на відкриття чи встановлення сенсаційних історичних фактів або історичних істин та не зазіхають на лаври ґрунтовних історичних розвідок.

Ця книга насамперед звертає увагу читачів на окремі яскраві періоди та моменти в історії українського державотворення та діяльності Греко-Католицької Церкви крізь призму життя та діяльності Григорія Яхимовича. Представники Фундації вірять, що дане видання усе більше популяризуватиме ім’я Яхимовича, діяльність якого вартує, щоби ним зацікавилась сучасна молодь та усі небайдужі до нашої історії люди.

У цей же день місцевий парох, отець Михайло Будник спільно із представниками сільської громади відслужив на Личаківському кладовищі панахиду на могилі Григорія Яхимовича. Як відзначив отець Михайло, Бог подарував митрополиту Яхимовичу, видатному уродженцю села Підбірці легку смерть - він просто одного дня не прокинувся. А сам Григорій Яхимович своїми ділами заслужив світлу пам'ять і світлий спомин у серцях усіх українців, усіх братів у Христі. Але особливо приємно, що свята справа Митрополита продовжує жити, що сьогодні існує Фундація імені Григорія Яхимовича, яка усіх закликає до вчинення добрих справ і гуртує українців навколо ідеї любові до свого ближнього.

Окрім цього, у будинку «Просвіти» було проведено академію з нагоди вшанування славетного митрополита Яхимовича. Участь у ній взяли народний депутат України Михайло Хміль, депутат Львівської обласної ради Оксана Юринець, сільський голова Мирон Бедрій, директор Музею Львівського національного університету імені Івана Франка Юрій Гудима, доктор філософії Олег Огірко, а також місцеві депутати та громадськість села.

Як відзначив Михайло Хміль, така геніальна особистість в історії української церкви та держави як митрополит Яхимович змушує нас по-новому переосмислити колосальні справи і досягнення цієї величної постаті. Його депутатська діяльність, непоступливість та принциповість у справах української мови, церкви та держави повинна стати об'єктом грунтовних досліджень. Пан Михайло звернув увагу на притчу, яку Яхимович виголосив під час засідання Головної Руської Ради 1848 року про українського женця, що «встав пізно до роботи на полі, а як став опісля жати, то порівнявся з сусідами та поки сонце заходило, він перегнав всіх женців. Таких женців нам треба, бо сонце високо та сусіди давно в полі, а чим довше ми заспали, тим пильніше берімся до роботи, щоб вони не насміхалися з нас і щоб ми порівнялися з ними».

На думку доктора філософії Олега Огірка, митрополит Григорій Яхимович був тим, хто перевершив своїх попередників, але при цьому він був скромною, покірною і глибоко побожною людиною. «Нарешті, митрополит Яхимович повернувся до свого родинного села», - відзначив на закінченні академії Олег Огірко.