У Підгірцях відзначили 400-ліття реорганізації Василіянського Чину
  • Суб, 08/04/2017 - 11:17

7 квітня у день храмового празника Благовіщення Пречистої Діви Марії урочистою Архиєрейською Літургією в монастирській церкві с. Підгірці відзначили ювілей 400-ліття реорганізації Василіянського Чину Святого Йосафата.

Єпарх Сокальсько-Жовківський кир Михаїл Колтун у проповіді наголосив: "Ми приїхали і вступили в цей храм, щоби вшанувати Пресвяту Богородицю тут і в нашому житті. Це є історичний храм. Від початків християнства на цьому місці люди моляться. Ми ступаємо на історичну землю, де тепер діє монастир Василіян, який разом з Церквою Благовіщення святкує, Євангелію святкує, бо від Благовіщення Євангелія відкривається для нас. Цей рік отці Василіяни святкують своє 400-ліття, зріднені з Церквою, зріднені в тому місці з цим Благовіщенням, яке всіх нас скликає для того, щоби ми могли чим поближче до Пресвятої Богородиці зблизитися як історично так і духовно. Щоби це зближення оживило нашу віру, надію і любов, щоб ми могли оживити наше довір’я до Неї".

Говорячи про можливість отримання повного Відпусту єпископ сказав: "Папа надав цей особливий повний відпуст з причини того, що отці святкують ювілейну дату свого служіння. Ми сьогодні прийшли всі разом з духовенством Сокальсько-Жовківської єпархії, щоб разом з ними звеличити цей день". Звертаючись до вірних архипастир побажав: "Щоб той повний Відпуст міг заявитися в вашому житті, щоб не мучили гріхи, наслідки гріхів, щоб ви могли бути вільні від тих кар, які гріхами заслужили. Також через Відпуст ви можете тепер вільно просити від Господа тих ласк, які ви потребуєте для життя. Відпуст – це велика нагода заявитися перед Богом в наших потребах". Далі архиєрей продовжив: "Цей ювілей заохочує нас молитися за покликання до стану монашого і священичого, покликання до отців Василіян, щоб тих жертвенних людей в народі множилося".

Отець-ігумен Віктор Батіг подякував за присутність Владиці, протоігумену Провінції Найсвятішого Спасителя в Україні о. Йоану Школику, усім ієромонахам та парафіяльним священикам, паломникам з різних місцевостей, особливо молоді, яка пішки прийшла з Олеська.

Наприкінці всі присутні помолилися в наміренні Святішого Отця та отримали апостольське благословення, відтак вірних було окроплено свяченою водою.