У Південному Судані моляться про приїзд Папи Франциска
  • Втр, 28/02/2017 - 18:09

Жителі Південного Судану моляться про приїзд Папи Франциска: про таку можливість повідомив сам Святий Отець під час відвідування англіканського храму Всіх Святих у неділю, 26 лютого.

Папа Франциск і англіканський архієпископ Джастін Уелбі отримали запрошення від трьох суданських єпископів – англіканського, католицького і пресвітеріанського. Приїзд Папи «означав би дуже багато для нашої віри і для нашого життя, - стверджує монсеньйор Ерколано Лоду Томбе, який очолює католицьку дієцезію Ея, - і не тільки для християн, але і для всього населення Південного Судану».

У 2011 році, після десятиліть кривавого конфлікту Південний Судан, де живуть як християни, так і анімісти, здобув незалежність від арабської та ісламської Півночі. Але незабаром, вже через два роки – у Південному Судані спалахнула нова громадянська війна. Між собою воюють дві етнічні групи: одна з них підтримує Президента Салву Кііра, інша – його колишнього заступника Рієка Мачара. В результаті зіткнень гинуть мирні жителі, близько 100 тисяч осіб страждають від голоду, від 2 до 3 мільйонів залишилися без даху над головою або втекли в сусідні країни.

Великою підтримкою для суданців стало проголошення Папи Франциска під час загальної аудієнції у минулу середу. Святіший Отець закликав допомогти Південному Судану не на словах, а на ділі, щоб конфліктуючі сторони повернулися до переговорів і щоб була надана гуманітарна допомога страждаючому населенню.