«У покорі визнаймо себе розслабленими перед Господом і, отримавши прощення наших гріхів, почуємо наказ: "Кажу тобі: встань!"» – Глава УГКЦ
  • Пон, 16/03/2020 - 10:20

У цю неділю Великого посту, коли все людство потерпає від першої в історії модерного світу пандемії, Слово Боже про зв’язок між гріхом і хворобою, покаянням і здоров’ям, Божим милосердям та надією на подолання непідконтрольного людині лиха звучить з особливою силою. Горда сучасна людина, яка в певний момент повірила, що може збудувати нову потужну глобальну цивілізацію, заперечуючи всякий свій стосунок з Богом, відчуває себе у цю неділю особливо упокореною та застрашеною.

Про це 15 березня 2020 року у своїй проповіді під час Божественної Літургії сказав Блаженніший Святослав, Отець і Глава УГКЦ.

Предстоятель УГКЦ зазначив, що маленька невидима для людського ока істота – вірус, менший від живої клітини – «вмить розбила ілюзію всемогутності сучасного людства, обвалила світову економіку, знерухомила цілі країни і континенти». «Таке відчуття, що сучасні суспільства справді вмить стали розслабленими: маючи найвищий в історії людства рівень розвитку медицини, ми є не здатними не тільки запобігти цій інфекції, а й певно контролювати шляхи її поширення», – констатував Блаженніший Святослав.

При цьому він пояснив, що саме до цієї розслабленої, розбитої і застрашеної людини сьогодні сам Спаситель благовіствує добру новину: «Сину, доню, відпускаються тобі твої гріхи!»

«Як досвід власної гріховної немочі та власного обмеження і безсилля необхідний для духовного зросту, пізнання правди про нас самих, так само досвід упокорення сучасного способу організації суспільства і світового співтовариства через лихо пандемії коронавірусом може стати благодатним моментом дозрівання сучасного людства», – сказав проповідник.

Глава УГКЦ закликав сучасну людину позбутися ідолопоклонства перед самою собою і плодом власного інтелекту. «Сьогодні у покорі визнаймо себе розслабленими перед обличчям Господнім і, отримавши прощення наших гріхів через великопісний шлях покаяння, почуємо його наказ: «Кажу тобі встань!» – наголосив Блаженніший Святослав.

«Усе мине, свого часу мине і пандемія. Відкриються кордони та відновляться звичайні способи бути разом, спілкуватися і будувати своє майбуття. Але неодмінно залишиться після цього карантину радісний досвід Божого милосердя до нас! Залишиться радісне відчуття того, що наше життя не в людських руках, сила яких є завжди обмеженою, але в руках Божих! Залишиться досвід того, що навіть серед вимушеної ізоляції людини від людини, Бог себе від нас не закривав і не відокремив, Він є разом з нами і над його оздоровчою десницею жоден вірус не має влади. Після Великого посту прийде час пасхальної радості. Саме до неї ми сьогодні прямуємо», – з впевненістю сказав Блаженніший Святослав.

Він закликав усіх християн бути сьогодні подібними до цих добрих приятелів розслабленого і «принести людство, що переживає хвилю власного безсилля, перед обличчя Господнє». «Ми молимося за здоров’я хворих і здорових, за старших і молодших, за медпрацівників та керівників держав. Але водночас молимося про Боже милосердя для кожного з нас і прощення гріхів сучасного нам людства: «Боже, ущедри нас і благослови нас, просвіти лице Твоє на нас і помилуй нас. Амінь», – завершив свою проповідь Глава УГКЦ.