У Польщі хочуть звільнити директора клініки, який відмовився робити аборт
  • Птн, 11/07/2014 - 12:43

У Польщі за відмову зробити жінці аборт збираються звільнити директора клініки. Про це повідомив портал katholisch.de з посиланням на заяву столичного мера Ганни Гронкевич-Вальц. За словами політика, директор клініки Богдан Чазан пішов проти свого лікарського обов'язку.

Чазан, голова державної «Клініки Святого Сімейства», відмовив жінці у процедурі аборту, незважаючи на те, що у ненародженої дитини ставили серйозні дефекти у розвитку черепа і мозку. У цьому випадку польські закони дозволяють робити аборт.

Державний фонд здоров'я NFZ, єдина медична страхова організація в країні, виставила клініці рахунок в 17 тис. євро.

Директор клініки Богдан Чазан є католиком. Він для свого захисту керується пунктом, що гарантує йому відмову від вчинення медичних процедур з міркувань совісті. Навесні Чазан, разом з іншими 3 тис. польськими лікарями та студентами-медиками, підписав так звану  декларацію про віру, згідно з якою лікарі зобов'язуються не робити аборти, штучне запліднення і не виписувати рецепти на протизаплідні засоби. Ті, хто підписав декларацію, зобов'язуються дотримуватися морального вчення Католицької Церкви.

Відносно строгий польський закон про аборти дозволяє аборти в разі виявлених вад у розвитку плоду під час вагітності, що протікає з небезпекою для життя чи здоров'я жінки, а також після зґвалтування або інцесту.

Державна статистика в минулому році зареєструвала близько 700 абортів.