У Польщі хори виконують композиції Вербицького до 200-річчя від його народження
  • Чтв, 05/03/2015 - 14:09

До 200-річчя з дати народження автора українського гімну Михайла Вербицького польські та українські хори виконали його композиції в соборі святого Івана Хрестителя у польському місті Перемишлі. На святкування запросили блаженнішого Святослава, патріарха Української греко-католицької церкви, а також посла України в Польщі Андрія Дещицю.

Композиції хорового диригента та композитора Вербицького виконували хори «Журавлі», хор молодіжний імені Михайла Вербицького та «Намисто». Окрім гімну «Ще не вмерла Україна», пролунали також композиції «Святий Боже», «На погибель», «Сотвори, Господи».

Концерт завершив цикл святкових подій із приводу 200-річного ювілею з дати народження Михайла Вербицького та 150-річчя від першого урочистого виконання українського гімну в місті Перемишлі. Також у Польщі відкрили тематичну виставку та провели урочисту панахиду.

Михайло Вербицький (1815–1870) – один із перших українських професійних композиторів Галичини, фундатор Перемишльської композиторської школи. Вперше пісню «Ще не вмерла Україна», що згодом стала гімном, почули в Перемишлі.

Верховна Рада ухвалила постанову про відзначення 4 березня 200-річчя з дня народження Михайла Вербицького.

Рішенням 37-ї сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО 200-річчя з дня народження українського композитора Михайла Вербицького включене до календаря пам’ятних дат на 2014–2015 роки, які будуть відзначатись під егідою цієї організації.