У празник Пресвятої Євхаристії Папа Франциск очолить Євхаристійну процесію
  • Чтв, 19/06/2014 - 12:54

Четвер 19 червня 2014 року – це за григоріянським і за юліянським календарями празник Пресвятої Євхаристії, чи як його ще називають Божого Тіла. Римо-католицька Церква називає це свято Урочистістю Найсвятішого Тіла і Крові Ісуса Христа.

В Італії, як і в багатьох країнах світу, з душпастирських причин празник переноситься на найближчу неділю, але у Ватикані він завжди відзначається у сам день свята, тобто у четвер.У деяких країнах світу, наприклад, в Іспанії та Польщі цей день є державним святом.

О 19-ій годині римського часу, Радіо Ватикан транслюватиме Службу Божу, яку Папа Франциск очолить у Папській базиліці Святого Івана на Латерані. Після богослуження відбудеться традиційний Євхаристійний процесійний похід від базиліки Святого Івана на Латерані до базиліки Святої Марії Більшої (Santa Maria Maggiore), що простягнеться на декілька кілометрів вулицею Мерулана. Як і кожного року, у цьому урочистому процесійному поході візьмуть участь кардинали, єпископи, священики, ченці й черниці, семінаристи, члени церковних братств, Євхаристійні асоціації, міністранти, діти, які прийняли або цього року приймуть Перше Святе Причастя, скаути та інші молодіжні організації й десятки тисяч паломників та римлян.

Процесійний похід завершиться перед папською базилікою Святої Марії Більшої, де Вселенський Архиєрей уділить Євхаристійне благословення.

Під час нещодавньої Апостольської подорожі до Святої Землі, відправляючи Святу Месу у світлиці Тайної Вечері в Єрусалимі, Папа Франциск підкреслив, що у кожному Євхаристійному богослуженні Ісус жертвується за нас Отцеві, щоб також і ми могли приєднатися до Нього, жертвуючи Богові своє життя, працю, радощі і болі, принести все це в духовну жертву».

А на одній із загальних аудієнцій у Ватикані наступник святого Петра наголосив, що потрібно пам’ятати про те, що «Євхаристія не є нашим спомином про те, що сказав і вчинив Ісус», але «є Христовою дією. Це Христос її здійснює, присутній на престолі». Це означає, що «місія та ідентичність Церкви» випливають із Євхаристії. Через Євхаристію «Христос бажає увійти в наше життя та наповнювати його Своєю благодаттю, щоб у кожній християнській громаді існувала послідовність між літургією та життям».

«Серце наповнюється довір’ям і надією, коли чуємо Ісусові слова, записані в Євангелії: “Хто їсть моє тіло і п’є мою кров, має життя вічне і я воскрешу його останнього дня”, –наголосив Святіший Отець,Папа, закликаючи переживати Пресвяту Євхаристію «у дусі віри й молитви, прощення, покаяння, спільнотної радості, турботи за потребуючих, за потреби багатьох братів і сестер, впевнені в тому, що Господь здійснить обіцяне».