У Прилбичах відбулася XII Всеукраїнська проща католицьких навчально-виховних закладів
  • Втр, 20/05/2014 - 16:36

17 травня 2014 р. Б. у селі Прилбичі відбулася XII Всеукраїнська проща католицьких навчально-виховних закладів. Цього року тема прощі: «Батько – провідник на шляху віри».

У прощі взяло участь близько тисячі учасників, були представлені тринадцять католицьких навчальних закладів. У даному заході взяли участь дитячий садок Святого Миколая, школа Святої Софії, Авторська школа «Тривіта», дитячий садок «Ангелятко» (м. Дрогобич), дитячий садок ім. отця Кирила Селецького (с. Потеличі Жовківського р-ну., Львівської обл.), школа «Пресвятої родини» (с. Озерна Зборівського р-ну., Тернопоільської обл.), школа Св. Володимира Великого з Івано-Франківська та колегіум-інтернат для дівчат «Знамення».  Також учасниками були: Чортківська академія, Івано-Франківський дяківсько-катехитичний коледж, Тернопільська Школа-Колегіум Патріарха Йосипа Сліпого, Бучацький Колегіум імені Святого Йосафата, гімназія Блаженного Климентія Шептицького та навчальний центр ім. Боско.

На початку наймолодші учасники прощі урочисто зустрічали Митрополита Львівського  Архієпископа Ігора (Возняка).

Під час Архиєрейської Божественної Літургії Митрополит Ігор (Возьняк) виголосив повчальне слово. Митрополит Львівський подякував організаторам за те, що для проведення прощі обрали місце родинного села митрополита А.Шептицького та блаж. Киментія Шептицького.

Високопреосвященний Владика закликав молодь наслідувати Андрея Шептицького у його прагненні якомога більше любити Бога та ближніх. Митрополит нагадав, що Андрей Шептицький дбав не тільки про власний стан душі, але також, як тільки міг старався допомагати людям аби вони так само пізнавали Бога. Владика Андрей не тільки багато молився, проповідував, писав послання, повчання та листи, щоб приближати християн до Господа, а й сам давав добрий приклад праведного життя.

Відтак у своїй промові Митрополит Ігор (Возьняк)закликав батьків своїм християнським життям, показувати дітям належний приклад. Адже духовний розвиток Андеря Шептицького головно спричинений прикладом батьків та побожним середовищем у сім’ї.

Аби наголосити на важливості діяльності вчителів католицьких шкіл Митрополит Львівський процитував Андрея Шептицького, який завжди говорив про життєву необхідність християнської пропозиції у суспільстві та важливість формування віри та моральності у школах.

В часі Літургії, під час Благальної єктенії, учні – представники шкіл, по черзі виголошували намірення, за які молилася вся спільнота.

Усі школи виступили із мистецько-творчою презентацією свого навчального закладу. Представлення шкіл були об’єднані спільною темою батька. Виступи проходили у атмосфері радісного спілкування та свята. Діти переживали за вдалий виступ свого навчального закладу, а також уважно спостерігали за талантами співу чи танцю представників інших шкіл.  

Місцевий парох о. Андрій Стадницький здійснив екскурс в історію та наголосив що сьогоднішній захід присвячений темі батька відбувається поблизу подвір’я батька віри всієї Греко-Католицької Церкви Андрея Шептицького.

Секретаріат Комісії УГКЦ у справах освіти та виховання