У Римі дозволили знову причащати вірних на уста
  • Чтв, 14/04/2022 - 15:58

Вже починаючи від Великодньої суботи, вірні у Римі зможуть без перешкод приймати св. Причастя на уста, а не на руки. Конференція єпископату Італії змінила свої санітарні вказівки, відповідно до яких дозволялось приймати Причастя виключно на руки.

Варто зазначити, що ці санітарні приписи були невідповідними до церковного права, яке дозволяє вірним самостійно вирішувати як вони хочуть прийняти Причастя: на уста чи на руки. Тому в цьому значенні, на території Римської єпархії справи знову повертаються до церковно-законної норми.

Уділення Причастя лише на руки є глибоким зловживанням, нагадує pch24.pl. Практика Причастя на руки в Католицькій Церкві була допущена св. Павлом VI лише винятково і під натиском; Папа цього не хотів. В Європі уділення вірним гостії до рук поширювали протестанти, серед них Мартін Буцер, котрі хотіли таким чином показати, що не вірять в реальну присутність Господа Ісуса.

Для них Причастя до уст було занадто побожним, про що вони відкрито писали. Вони забороняли вірним приймати гостію до уст, вважаючи, що це богохульство, оскільки, на їх думку, у євхаристійному хлібі не було Ісуса.

Після ІІ Світової війни ідея перенести протестантський звичай до Католицької Церкви спочатку виникла в Нідерландах, а потім в інших країнах, де Церква переживала період розпаду.

Зараз деякі кола запевняють, що Причастя на руки було старожитньою практикою, що не є правдою. У давнині не існувала така практика Причастя на руки, як зараз: його уділення вірним відбувалось в цілком іншому культурному контексті, з іншими звичаями і дуже часто з використанням спеціальних предметів.

Теперішня практика Причастя на руки є стопроцентним наслідуванням практики протестантів, які не вірять в реальну присутність Ісуса в Євхаристії.