У Римі молитвою вшанували пам’ять владики Івана (Хоми)
  • Птн, 05/02/2016 - 12:59

З нагоди 10-річчя відходу у вічність владики Івана (Хоми) у соборі Святої Софії в Римі відбулися заупокійні богослуження. Божественну Літургію з цієї нагоди очолив владика Гліб (Лончина), Єпарх єпархії Пресвятої Родини в Лондоні.

Згадуючи постать владики Івана, владика Гліб коротко розповів про життєвий шлях та його працю для добра української Церкви: “Сьогодні ми дякуємо Богові за дар життя і відданої праці владики Івана, сліди якої увіковічнені зокрема у розбудові та прикрасі собору Святої Софії”.

Після Літургії своїми спогадами про владку Івана поділився його учень ще з часів Малої семінарії, а потім багаторічний співпрацівник о. Іван Дацько. Він, зокрема, наголосив на головній чесноті покійного архієрея – “це його глибока і щира смиренність як людини, християнина і єпископа”.

Заупокійні богослужіння завершились Панахидою у крипті собору, де спочиває тіло владики Івана (Хоми).

Біографічна довідка:

Владика Іван Хома народився 27 листопада 1923 року у м. Хирові, навчався у Пряшівській духовній семінарії, богословські студідії через війну був змушений продовжити у Римі. Після закінчення богословських студій у Римі (1946–1951) працював секретарем архієпископа Івана Бучка (1951–1962) і канцлером патріарха Йосифа Сліпого (з 1963). Член патріаршої капітули; професор і ректор Українського католицького університету в Римі, декан богословського факультету; редактор журналу «Богословія». 2 квітня 1977 року прийняв єпископську хіротонію з рук кардинала Йосифа Сліпого. Єпископ Іван Хома помер 3 лютого 2006 року в Римі.

Прес-служба товариства “Свята Софія”