У Римі Посольство України при Святому Престолі, у співпраці з Посольством США, провело брифінг про ситуацію в Україні
  • Птн, 20/02/2015 - 15:09

У Римі Посольство України при Святому Престолі, у співпраці з Посольством США, провело брифінг про ситуацію в Україні.

У заході взяли участь посли ЄС, США, Канади, Японії, Австралії та Грузії,  а також члени Синоду єпископів УГКЦ та громадськість.

Посол України Тетяна Іжевська, представляючи головного доповідача заходу – Главу УГКЦ Святослава (Шевчука), назвала війну на Сході України загальною трагедією та відзначила необхідність боротьби з пропагандою, яка викривляє факти та події у цьому конфлікті.

Посол також закликала інші держави не залишатись байдужими до подій в Україні та продовжувати чинити вплив на агресора, щоб досягти припинення вогню та миру. В підтвердження своїх слів Т.Іжевська навела цитату англійського поета Джона Дона, яка стала епіграфом популярного роману Е.Хемінгуея «По кому подзвін?» «Немає людини, що була б як острів, сама по собі; кожна людина – грудка землі, часточка суходолу: і якщо море змиє хоча б скалку материка, поменшає Європа, і так само буде, якщо змиє мис, оселю твого друга, а чи твою власну; від смерті кожної людини малію і я, бо я єдиний з усім людством; тому ніколи не питай по кому подзвін – він по тобі».

Блаженніший Святослав (Шевчук), у свою чергу, розповів присутнім про останні події на Донбасі та анексію АР Крим, про обсяги допомоги з боку благодійних католицьких організацій, зокрема, «Карітас», про зустрічі з ватиканськими інституціями, які відбуваються у рамках візиту «аd limina Apostolorum», про події Революції гідності, про міжконфесійний діалог та релігійну ситуацію в Україні.

Зокрема, розповідаючи про події на Донбасі він відзначив, що Україна веде важку боротьбу із зовнішнім агресором й, з огляду на існуючі проблеми гуманітарної катастрофи, яка “з часів Другої світової війни є найбільшою в історії українського народу”, потребує допомоги всього цивілізованого світу. «Українська влада робить все можливе, щоб в умовах війни врятувати економіку України, але її зусиль недостатньо. Світ має нам допомогти, адже українці лише захищають свою землю та своє право на європейське майбутнє», - заявив Блаж. Святослав  (Шевчук).

Виступ Блаж. Святослава викликав жвавий інтерес та численні запити, що перетворилось на справжню дискусію на підтримку України.

На заході також виступив Посол США при Святому Престолі Кеннет Хеккет, який запевнив, що його держава підтримує Україну у боротьбі за мир та європейське майбутнє  та подякував Блаж. Святославу за його виступ, а також участь у брифінгу.