У Римі презентували Щоденник о. Василя Поточняка: "Він був світлом, особливим каганцем"
  • Пон, 23/01/2017 - 14:48

У Римі в актовій залі Собору Святої Софії відбулася презентація Щоденника о. Василя Поточняка, в якому він описував переживання своєї хвороби перед смертю.

Голова Пасторально-міграційного відділу УГКЦ владика Йосиф Мілян відзначив, що о. Василь дуже любив людей і свою рідну Турківщину. "Він мав грандіозні плани на життя. Він був в захопленні від нашої Церкви у Києві, коли туди приїхав, її розвитком загалом у Центральній і Східній Україні, - зазначив Голова ПМВ. - Чому він був популярний серед людей? Бо був автентичний, правдивий, мудрий, скромний. Він був світлом, особливим каганцем".

Владика Йосиф також відзначив, що Проща українських мігрантів та їх родин Самбір-Зарваниця, яку заснував о. Василь Поточняк, мусить продовжувати існувати і повинна носити його ім'я.

"Ця проща, організована ним, мусить жити. Це буде проща Поточняка", - зауважив єпископ.
"Якщо ви придбаєте Щоденник, хай він буде вам як свідчення людини великого духа, людини великої довіри до Бога, людини, яка горіла любов'ю, щирістю, правдивістю і скоро згоріла", - зазначив владика Йосиф.

Упорядник Щоденника і автор вступної промови - настоятель Свято-Іванівської лаври Студійського уставу УГКЦ о. Юстин Бойко, один з найближчих приятелів о. Василя Поточняка розповів, про історію виникнення Щоденника і духовного заповіту отця Василя. А також про структуру видання. Так, у Щоденнику міститься Духовний тестамент (заповіт) о. Василя, а також спогади людей, які відіграли особливу роль у його житті, зокрема, під час пережиття його важкої хвороби, - Блаженнішого Любомира (Гузара), Владики Йосифа (Міляна), о. Василя Говери, Олеся Городецького, Марії Матіос, Павла Дворського.

"Пам'ятаєте 2000-ні роки в Італії, коли тут був наплив наших людей? Люди їхали заробляти гроші, щоби утримати дітей і родини. Всі жили міфом, що зароблять і повернуться додому. І ось о. Василь, який приїхав до Риму здобути науку, бачачи цю ситуацію, почав їздити до українців і побачив страшну деградацію. І після того вирішив нести Слово Боже нашим людям. І почав своєю ревністю заохочувати інших священиків, які прибули сюди вчитися. А в 2001 році він був офіційно призначений Пасторальним координатором для українців Італії. Потім почалися організовувати спільноти. Тож у чому суть Поточняка? В тому, що він жінкам, які приїхали з іншими цілями, почав говорити про найважливіше: як не здобудете віри - загубите все", - розповів о. Юстин. 

Він також відзначив, що Щоденник о. Василя - це свідчення, як сприймати Божу волю і її переживати. "ПМВ видав цей Щоденник, щоби була пам'ять про о. Василя Поточняка як людину віри", - зауважив ієромонах. 

Голова Християнського товариства українців в Італії Олесь Городецький, який приятелював з о. Василем Поточняком, відзначив, що він був патріотом, діяльною людиною, а також праведним і ревним священиком. "Він був собою, ніколи не змінювався на догоду комусь. Вже будучи важкохворим, він приїхав до Риму і взяв участь у мітингах на підтримку Майдану, Революції Гідності", - відзначив Олесь.

У свою чергу секретар ПМВ о. Андрій Гах розповів, де і як можна придбати Щоденник і відзначив, що наступна презентація відбудеться у Києві. Також отець Андрій говорив про створення благодійного фонду, який заповідав заснувати о. Василь Поточняк для допомоги онкохворим священикам і духовним особам.

Презентацію відвідали близько 300 осіб, переважно українці, які мешкають в Італії і особисто знали о. Василя.

Перед початком презентації у Соборі Святої Софії відбулася Архієрейська Літургія, яку очолив владика Йосиф Мілян.