У Римі проходить конференція «Патріярх Йосиф Сліпий – Богослов і Муж Церкви»
  • Нед, 10/02/2013 - 01:07

9 лютого цього року минуло 50 років від дня прибуття Патріарха Йосифа Сліпого до Риму після 18-ти років радянських тюрем і заслань за віру Христову. Цю дату представництва Релігійного Товариства “Свята Софія” в Римі, в США, у Великій Британії та Інститут св. Климента Папи Українського Католицького Університету відзначають науковою конференцією з доповідями і поїздкою до місць, які першими приймали Патріарха Йосифа в містечку Ґроттаферрата, яке розташоване близько 19 км на південний схід від Рима.

 

Наукова конференція розпочалася в суботу, 9 лютого, в конференц-залі при соборі св. Софії у Римі. Модератор о. д-р Іван Дацько. На першій сесії конференції з доповідями виступили:

-  д-р Марія Горяча, яка на базі архівних матеріалів представила тему «Справа звільнення митрополита Йосифа Сліпого у 1963 році»;

  - о. д-р Іван Дацько поділився особистими спогадами про «Перші кроки Патріярха Йосифа на волі»;

- о. д-р Іван Музичка розповів про свої зустрічі із Патріархом Йосифом у доповіді «Мої перші зустрічі з Блаженнішим Йосифом».

 

На післяобідній сесії доповідали:

- Єрм. Полікарп Марцелюк, ЧСВВ, на тему «Слуга Божий Кир Йосиф у Римі – перші кроки після звільнення. Компаративний аналіз на основі неопублікованих джерел архіву оо. Василіян»;

- с. Ігнатія Гаврилик, ЧСВВ та тему «Патріярх Йосиф і Сестри Василіянки»;

- д-р Ірина Іванкович, член Товариства “Свята Софія” в США на тему «В світлі “Заповіту” Патріярха Йосифа».

Дана конференція є другою з циклу святкувань 50-ліття визволення Патріярха Йосифа. Після завершення усіх заходів присвячених зазначеному ювілею буде видано збірник доповідей.

В неділю, 10 лютого, конференція продовжиться о год. 10-ій Архієрейською Божественною Літургією, яку очолить Преосвященний владика Діонісій (Ляхович), Апостольський візитатор, у соборі св.. Софії у Римі.

 

О год. 13:30 відбудеться виїзд учасників конференції до Ґроттаферрата і Студіону.

За повідомленням Релігійного
Товариства “Свята Софія”
Фото п. Марти Химко-Салабай

Джерело: www.chiesaucraina.it/