У Римі прощалися з о. Іваном Музичкою
  • Птн, 26/02/2016 - 18:58

25 лютого в Римі прощалися з покійним о. Іваном Музичкою. Похоронні богослужіння у соборі Святої Софії очолив Блаженніший Святослав, Глава УГКЦ.

Заупокійна Архиєрейська Божественна Літургія розпочалася о 16:00. Разом з Предстоятелем УГКЦ співслужили владики: Володимир, Митрополит Івано-франківський; Діонісій, Апостольський візитатор в Італії та Іспанії; Гліб, Єпарх єпархії Пресвятої родини в Лондоні; Іриней, канонік папської базиліки Санта Марія Маджоре; Борис, Єпарх єпархії св. Володимира в Парижі; Венедикт, Єпископ-помічник Львівський. У богослужінні взяли участь чисельні священики, монашество, студенти-семінаристи та миряни різних громад Рима.

Під час богослужіння проповідь виголосив о. д-р Іван Дацько, багаторічний співпрацівник о. Івана Музички. У своїй проповіді він поділився спогадами про покійного, розповів про основні віхи життя та діяльності “однієї з найбільших і найстійкіших особистостей УГКЦ”. Характеризуючи постать о. Івана, проповідник наголосив на його наукових здобутках, однак “він також проявив себе як відданий душпастир... Він був надзвичайно добрим сповідником, і підкреслюю це зі свого власного досвіду. Будучи вірним священиком Католицької Церкви, повністю усвідомлював, що з проповідальниці він повинен поступати як учитель і навчати науку Христову і його Церкви. Одначе у сповідальниці він старався бути справжнім лікарем, який шукав всіх доступних та дозволених ліків, щоб каяник видужав”.

Після Божественної Літургії Блаженніший Святослав у своєму слові зазначив, що “ми передаємо о. Івана в Божі руки у час Ювілейного року Божого милосердя, коли двері милосердя нашого небесного Отця є широко відчиненими”. “Похорон о. Івана відбувається в день народження Лесі Українки, яку він так сильно любив. Тому ці два моменти є Божою відповіддю на життя о. Івана”, - додав Глава УГКЦ.

Після Літургії вірні мали нагоду останнім цілування попрощатися з усопшим єреєм, відтак тіло було перенесено до крипти собору Святої Софії, де й було покладене до гробу.

Додамо, що о. Іван Музичка помер 22 лютого на 95-му році життя після кількаразової госпіталізації на хворобу легенів. Отець Іван належить до плеяди найвідоміших священиків УГКЦ, був довголітнім співпрацівником патріарха Йосифа, ректором УКУ в Римі, науковцем, католицьким публіцистом, душпастирем на теренах Англії та Італії.

Прес-служба товариства “Свята Софія”