У Римі провели наукову конференцію, присвячену Голодомору
  • Птн, 22/11/2013 - 15:30

21 листопада в Римі, у залі Карроччо Міської ради італійської столиці, відбулася міжнародна наукова конференція на тему «Голодомор: 80 років пам’яті українського геноциду», організована Християнським товариством українців в Італії у співпраці з Міською радою Рима. Відкрив конференцію Посол України в Італії Євген Перелигін, котрий подав історичну довідку про Голодомор та проінформував про указ Президента України щодо вшанування пам’яті жертв Голодомору в 2013 році.

Владика Діоніcій (Ляхович), Апостольський візитатор для українців в Італії та Іспанії, передав привітання учасникам конференції від Блаженнішого Святослава (Шевчука), Глави УГКЦ, та зазначив, що, «вшановуючи загиблих під час Голодомору, ми бажаємо не помсти, а справедливості та пам’яті, щоб подібна трагедія не повторилася в майбутньому».

З привітальним словом виступила також проф. Джованна Броджі, президент Італійської асоціації українських студій.

Професор Альберто Башані з римського університету «Рома Тре» розповів про свідчення очевидців Голодомору, цитуючи документи архівів різних державних органів Румунії. Зокрема, він розказав про заходи, що їх робила радянська влада для недопущення міграції українців до цієї країни в пошуках хліба.

Професор Джулія Ламі з Міланського університету у своїй доповіді зупинилася на постаті Рафаеля Лемкіна, засновника юридичного терміна «геноцид» та на його визнанні Голодомору в Україні геноцидом українців.

Отець доктор Атаназій МакВей з Канади, котрий досліджував Голодомор у Ватиканському архіві, розповів про зусилля Католицької Церкви в ті часи для організації допомоги Україні.

Професор Симон Беллецца з Університету міста Тренто у своїй доповіді зупинився на еволюції пам’ятних знаків і монументів Голодомору в Україні та їх характеристиці, залежно від періоду.

Велику зацікавленість італійської публіки викликав виступ українського історика Володимира В’ятровича, котрий у свої доповіді описав та проаналізував заходи радянської контрпропаганди і дії КГБ, які були направлені на недопущення поширення правди про Голодомор.

З привітальним словом від міської ради виступила додатковий радник Тетяна Кузик.

На завершення Олесь Городецький ознайомив присутніх з листами італійських консулів в Україні. Ці документи він отримав від отця Порфирія Підручного, котрий віднайшов їх в архівах італійського МЗС ще в 70-ті роки минулого століття.

Після цього відбулася презентація фільму «Голодомор, не визнана пам’ять», створеного у Віченца.

О 16.00 в четвер у палаццо Валентіні відбулося офіційне відкриття виставки «Страчені голодом: невідомий геноцид українців», підготовленої Міжнародним благодійним Фондом «Україна 3000» в рамках програми «Уроки історії» (куратор — Олеся Стасюк). У Римі експозицію виставки організувало Християнське товариство українців в Італії та Посольство України в Італії.   

Прес-служба Християнського товариства
українців в Італії

фото Володимира Боровика

Джерело: http://news.ugcc.org.ua/