У Римі роздумували про душпастирство та інтеграцію ромів
  • Суб, 08/04/2017 - 22:41

«Становище циган у Європі: душпастирство та соціальна інтеграція» – таку назву мала Міжнародна конференція, що відбулася у Римі 7 квітня 2017 р., у переддень Міжнародного дня ромів, що відзначається 8 квітня. Захід відбувся за ініціативою Посольства Угорщини при Святому Престолі, Угорського національного культурного фонду та Угорської Академії в Римі.

Організатори конференції підкреслили, що під час свого головування в ЄС у 2011 році, уряд Угорщини доклав чимало зусиль для сприяння циганам. Зокрема, були прийняті «Загальні напрямки національних стратегій щодо інтеграції ромів в різних європейських країнах», де Церкви, релігійні конфесії, релігійні рухи та недержавні організації впровадили різні програми, спрямовані на сприяння людському та соціальному розвиткові циган. Ситуації та підходи до вирішення цієї проблематики є різними у кожній країні, а їхній досвід корисний для розуміння такого складного питання.

Власне, метою конференції було проаналізувати ситуацію щодо інтеграції ромів у Європі, представити досвід праці різних установ та організацій та засвідчити роль віри у сприянні людському й соціальному розвитку циган. Окрім посла Угорщини при Святому Престолі, у конференції взяли участь посли інших країн, таких як Великобританія, Македонія, Словенія, Румунія, а також церковні та громадські діячі різних європейських країн.

Учасники Міжнародної конференції отримали послання від Державного Секретаря Святого Престолу кардинала П’єтро Пароліна, через якого Папа Франциск похвалив їхні зусилля, спрямовані на пошук рішень для подолання бар'єрів, що перешкоджають циганам користуватися загальнолюдськими правами і виконувати свої обов'язки в суспільстві.

Почесним гостем конференції був Префект Дикастерії служіння цілісному розвитку людини кардинал Петер Турксон, який у своєму виступі подякував присутнім за їхнє зацікавлення проблематикою «найбільшої та найчисленнішої меншини в Європі». За його словами, незважаючи на свою довготривалу присутність у Європі, роми є «найбільш марґіналізованою та дискримінованою меншиною в тому, що стосується фундаментальних прав людини».

Він пригадав слова Папи Франциска, який під час аудієнції з ромами у жовтні 2016 року закликав розпочати «нову історію» цієї етнічної групи і намагатися «викорінити довголітні упередження, забобони та взаємну недовіру, які часто є причиною дискримінації, расизму і ксенофобії, бо «ніхто не повинен почуватися ізольованим, ніхто не має права топтати гідність і права інших людей».

Кардинал Турксон наголосив на необхідності діалогу, який сприяє взаємостосункам і зміцнює зв'язки між окремими людьми та громадами. Він додав, що інтеграція ромів повинна впроваджуватися у чотирьох напрямках, що відповідають основним правам людини. Йдеться про освіту, зайнятість, охорону здоров'я та гідне помешкання.

Ієрарх зазначив, що першим фактором справжньої інтеграції є освіта, але, на жаль, за даними «Open Society Institute» за 2008 рік, у деяких європейських країнах (Болгарії, Угорщині, Литві, Латвії, Румунії та Словаччині) тільки 42% дітей ромів закінчують початкову школу і тільки 10% молоді має середню освіту. Доповідач також підкреслив, що роми, зі свого боку, повинні «свідомо реагувати на те, що їм пропонують і проявляти більше ініціативи, особливо, за рахунок активного залучення молодих людей».

За словами кардинала Турксона, душпастирська діяльність серед ромів є дуже важливою для Церкви, яка не тільки дбає про їхні духовні потреби, але й допомагає їм у соціальній сфері, відстоюючи їхні загальнолюдські права.