У Римі розпочалася зустріч східних католицьких ієрархів Європи
  • Птн, 13/09/2019 - 09:25

12 вересня в Українській папській колегії св. Йосафата в Римі розпочалась зустріч східних католицьких ієрархів Європи. Два дні учасники зустрічі говоритимуть про сучасну екумекнічну місію Східних католицьких Церков Європи. У суботу, 14 вересня, східних ієрархів прийме на аудієнції Святіший Отець Франциск.

Перша сесія робочих засідань розпочалась із привітань кардинала Анджело Баняско, Президента Ради єпископських конференцій Європи (CCEE), та Блаженнішого Святослава, Глави і Отця УГКЦ. У своєму слові кардинал Баняско вказав на “особливу місію” Східних католицьких Церков в екуменічному діалозі. Цитуючи папу Франциска,  що справжній екуменізм реалізовується спільним крокуванням, кардинал Баняско зазначив: “спільно” – це просте і ключове слово в екуменічному діалозі, томущо висловлює діалогічну природу кожного із нас, глибоку дійсність воплочення Божого Сина, яке, як пригадує нам східне богослов’я, спрямовує людину до обожествлення”. Ця зустріч, зазначив Президент ССЕЕ, є намаганням “спільного крокування”, якого “сучасна Європа так сильно потребує”.

Вітаючи учасників зустрічі, Блаженніший Святослав зазначив, що “тема екуменізму не є факультативною для Східних католицьких Церков, вона є невід’ємною складовою нашої ідентичності. Ми, східні католицькі єпископи, відчуваємо, що тема екуменізму торкає глибин нашого буття”. Глава УГКЦ також констатував, що “на превеликий жаль, в сучасних екуменічних процесах роль Східних католицьких Церков дуже часто заперечуєтся, більше того, - заперечується саме право нашого існування”.

Блаженніший Святослав також розповів східним католицьким ієрархам про свою зустріч із Святішим Отцем Франциском у липні минулого року, на якій папа запропонував особисту підтримку в організації цьогорічної зустрічі для глибшого осмислення екуменічної місії Східних католицьких Церков у Європі: “Наша особиста вдячність Його святості за підтримку та натхнення для проведення цієї зустрічі”. Глава УГКЦ також подякував усім учасникам за чисельну присутність та “велике зацікавлення”, а також відзначив роль ССЕЕ, Конгрегації для Східних Церков та Папської ради сприяння єдності християн за їхню активну участь в організації заходу.

Доповідачами першої робочої сесії були кардинал Курт Кох, Президент Папської ради сприяння єдності християн, та кардинал Леонардо Сандрі, Префект конгрегації для Східних Церков. У своїй доповіді кардинал Кох говрив про моделі відновлення єдності Церкви, вказавши на “постійну необхідність формування екуменічної ментальності”. “Єдність Церкви повинна бути духовною, тринітарною, місійною, мартиріологічною та есхатологічною”.   Президент Папської ради сприяння єдності християн наголосив, що Східні католицькі Церкви мають особливу місію в екуменічному діалозі зокрема у стосунках з православними Церквами. “І сам факт, що східні катлицькі єпископи зібралися у Римі, щоб говорити про екуменічну місію їхніх Церков, вселяє оптимістичні сподівання щодо цього”, адже, як зазначив какрдинал, це “належить до важливого обов’зку Церкви”.

Кардинал Сандрі виголосив доповідь на тему “Сучасна екуменічна місія Східних католицьких Церков Європи”. Він зокрема вказав на розвиток Східних католицьких Церков на теренах Європи, що значною мірою також пов’язано з еміграціюною присутність вірних цих Церков у різних європейських країнах. В якості префекта декастерії Римської курії, яка опікується східними католикми, він вказав на певні канонічні та юридичні проблеми, з якими зустрічаються юрисдикції Східних Церков у різних європейських країнах.