У Римі відбудеться вручення Нагороди примирення Капітули польсько-українського поєднання
  • Пон, 25/09/2017 - 19:39

12 жовтня в Римі відбудеться вручення Нагороди примирення Капітули польсько-українського поєднання. Цьогорічними лауреатами стали Конгрегація для Східних Церков і Редакція Ватиканського радіо (польська, українська та словацька секції). В урочистості візьмуть участь Блаженніший Святослав, Отець і Глава УГКЦ, і кардинал Леонардо Сандрі, префект Конгрегації для Східних Церков.

Напередодні вручення нагороди, 11 жовтня, відбудеться молитва на гробі св. папи Івана Павла ІІ у соборі Святого Петра у Ватикані (початок о 08:30), а на 12:00 у прес-центрі Ватиканського радіо заплановано прес-конференцію. У прес-конференції візьме участь Блаженніший Святослав. О 16:00 в Українській папській колегії святого Йосафата розпочнеться міжнародна конференція на тему «Kатолицька Церква в процесі діалогу i польсько-українського примирення».

12 жовтня учасники заходу матимуть нагоду взяти участь в Месі, яку очолить Святіший Отець Франциск в папській базиліці Санта Марія Маджоре. Вручення нагород примирення відбудеться о 18:30 в Українській папській колегії святого Йосафата (Passeggiata del Gianicolo, 7).

Додамо, що Капітула польсько-українського поєднання нагороджує особистості та організації, які своєю діяльністю сприяють порозумінню між народами Центрально-Східної Європи. Першу нагороду було вручено папі Івану Павлу ІІ. За останні роки лауреатами нагороди стали журналісти, суспільні діячі, історики, режисери, артисти, редакції газет, культурні установи, президія Конференції Єпископату Польщі, католицькі інформаційні агенції.

Місцем проведення цьогорічного нагородження обрано Рим, оскільки саме тут рівно 30 років тому (8-17 жовтня 1987 року) відбулася зустріч представників Єпископату Польщі та Синоду Української Греко-Католицької Церкви, під час якої було проголошено Декларацію про польсько-українське прощення та примирення.

Конгрегація для Східних Церков нагороджується за підтримку цінностей, що об’єднують народи для побудови спільного майбутнього, у гармонії зі словами св. Івана Павла ІІ: «Нехай завдяки очищенню історичної пам’яті усі будуть готові вище ставити те, що єднає, ніж те, що роз’єднує, щоб разом будувати майбутнє, засноване на взаємній повазі, на братній співпраці та автентичній солідарності».

Редакція Ватиканського радіо (польська, українська та словацька секції) нагороджується за об’єктивну передачу інформації і за пропагування міжкультурного діалогу в Центрально-Східній Європі, перемагаючи стереотипи та взаємні упередження.

На фото: вручення нагороди Митрополиту Перемишльському Юзефу Міхаліку (2013 рік)

Секретаріат Глави УГКЦ в Римі