У Римі відкрилася виставка стародавніх християнських рукописів, вивезених з Мосула
  • Втр, 13/06/2017 - 13:58

У римській обителі отців-домініканців в базиліці Богородиці над Мінерви відкрилася експозиція іракських християнських рукописів, вивезеним з Мосула.

Вони були врятовані отцем Наджибом Михайлом, що належали до місцевої Домініканської Громади, якому за кілька тижнів до взяття Мосула бойовиками ІДІЛ вдалося переправити в Курдистані 800 рукописів і 5 тисяч стародавніх друкованих текстів. Бойовики-джихадисти безсумнівно знищили б ці матеріали, потрап вони до них в руки, бо вони дають незаперечне свідчення двохтисячолітнього присутності християнства в цьому східному регіону.

Ось що сказав в зв'язку з цим префект Конгрегації східних церков Кардинал Леонардо Сандрі: «Це має найважливіше значення, оскільки дозволяє нам стикнутися з корінням Католицької Церкви і східних церков в Іраку. Їх історія, серед іншого, виражена і в цих рукописах. Адже Церква - це не тільки культ або благодійність єпископів, священиків і мирян. Церква - це також культура, мистецтво, наука, одним словом все те, що сприяло поширенню християнської віри. І тим самим ми можемо переконатися, що справжнього, історичного Іраку просто не існує без християнства, без католицької віри». 

Кардинал, розмовляючи з корреспондентом Радіо Ватикану, також запевнив, що Святий Престол допоможе зберегти іракські рукописи - цим займуться Ватиканський архів і Ватиканська бібліотека.