У Римі завершився симпозіум Міжнародної асоціації екзорцистів
  • Чтв, 03/11/2016 - 12:00

У Римі завершився симпозіум Міжнародної асоціації екзорцистів, який проводиться раз у два роки.

Він зібрав екзорцистів з усього світу, які ділилися досвідом і роздумами на тему служіння милосердя, яке вони здійснюють у Церкві. Багато промовців відзначили значний ріст і поширення окультних практик, захоплюючих увагу підлітків та молоді. Окультизм і медіумізм пропонуються сьогодні в іграшках, коміксах, мультфільмах, відеоіграх і деяких музичних жанрах. Доповідачі констатували зростання продажу легкодоступних посібників з магії, в яких окультизм пояснюється простою мовою, зрозумілою для дітей. В Інтернеті також є багато можливостей ініціації в окультизмі. На жаль, багато хто не зупиняється на вивченні окультних практик, але хоче їх випробувати, піддаючись великому ризику. Окультизм веде до контакту з дияволом, до якого звертаються як до бога.

Пастирі стверджують, що окультизм призводить до психологічних і психічних відхилень, але нерідко і до екстраординарного вторгнення диявола, який вимагає втручання священика-екзорциста. Диявол прагне віддалити людину від Бога, але у нас завжди є можливість відштовхнути його, відкриваючись велелюбній присутності Христа і Божої Матері, зберігаючи тісне спілкування з ними за допомогою читання Євангелія, молитви, обрядів, особливо регулярної сповіді та Євхаристії. Крім того, ефективному відторгненню диявола сприяє чеснота лагідності, тілесні і духовні справи милосердя, прощення кривдників, різні сакраменталії. У ході симпозіуму екзорцистів відбулася презентація нових Керівних вказівок по коректному здійснення служіння екзорцизму.

Екзорцизм завжди відбувається в ім'я Христа і Церкви, оскільки саме від Христа відбувається влада і завдання Церкви виганяти бісів, звільняти людину, предмети або місця від диявольського впливу. Таким чином, священик-екзорцист не може звершувати це служіння довільно, але він завжди діє в рамках офіційно ввіреній йому місії, представляючи Христа і Церкву. Пастирське служіння екзорцизму є церковною сферою, і екзорцист повинен ретельно дотримуватися правил, встановлених для цього служіння. В інтерв'ю Радіо Ватикану президент Міжнародної асоціації екзорцистів священик Франческо Бамонте сказав, що «не потрібно боятися екстраординарних проявів диявола, але потрібно боятися, швидше, згоди з його пропозиціями: приймати їх означає стати його рабами, віддалитися і відокремитися від Бога».