У Римі збирається Рада організацій, що допомагають Східним Церквам
  • Пон, 18/06/2018 - 16:25

Конгрегація для Східних Церков повідомляє, що від вечора вівторка 19 червня до п’ятниці 22 червня 2018 р., відбуватиметься 91-ша Асамблея ROACO (Ради організацій, що допомагають Східним Католицьким Церквам). Засідання, що збігаються із відзначенням 50-річчя Ради, відбуватимуться в осідку Генеральної Курії Товариства Ісусового, розташованому поблизу Ватикану.

Християни на Близькому Сході та в Святій Землі

Після подячної Святої Меси в храмі Святого Духа, що жертвуватиметься в наміренні жертводавців_ яку вранці, 20 червня, очолить кардинал Леонардо Сандрі, Префект Конгрегації Східних Церков та голова ROACO, розпочнуться робочі засідання, присвячені становищу Церков на Близькому Сході, звертаючи особливу увагу на ситуацію в Сирії, Туреччині, Іраку та Святій Землі. Про це доповідатимуть відповідні Апостольські Нунції.

Цього дня також виступлять архиєпископ Поль Річард Ґаллаґер, Секретар, відповідальний за стосунки з державами, та монс. Сеґундо Техадо Муньос, Заступник секретаря Дикастерії сприяння цілісному розвиткові людини. Під час обговорення ситуації в Святій Землі буде також проаналізовано виконання проектів, що фінансуються завдяки пожертвам, які збираються у Велику П’ятницю.

Діаспора та вірні східного обряду в Європі

Четвер, 21 червня, буде присвячений темі «Діаспора в Європі з огляду на міграцію та виклики пастирської опіки вірних східного обряду». В цих обговореннях візьмуть участь ієрархи та душпастирі, відповідальні за опіку над вірними Східних Католицьких Церков у Європі, між якими – владика Йосиф Мілян, Єпископ-помічник Київської Архиєпархії УГКЦ, що очолює Пасторально-Міграційний відділ – структуру, що координує душпастиртво вірних УГКЦ на тих теренах, де нема ієрархічної структури, та о. Юрій Коласа, Генеральний вікарій для католиків візантійського обряду в Австрії.

Про тему міграції на континенті також доповідатимуть посол Ян Томбінський, Представник Європейського Союзу при Святому Престолі, та архиєпископ Сільвано Томазі, член Дикастерії сприяння цілісному людському розвиткові.

У п’ятницю передбачено зустріч з Папою Франциском.

50-річчя ROACO

Оскільки ця Асамблея збігається із 50-річчям ROACO, відбудеться представлення пам’ятної брошури. А під час робочих засідань будуть присутні різні гості, які в минулому займали відповідальні посади в організаціях, що входять до Ради, а також колишні працівники Конгрегації.

ROACO (Рада організацій, що допомагають Східним Католицьким Церквам) діє при Конгрегації Східних Церков та об’єднує різні доброчинні фундації. Вона займається фінансовою підтримкою Церков у різних секторах їхньої діяльності, як от спорудження храмів, стипендії на навчання у вищих богословських та інших освітніх закладах, тощо. Раду очолює Префект Східної Конгрегації, а його заступником є Секретар цього ватиканського відомства.